<![CDATA[]]>

Ofrivillig chef? Läs dessa 3 råd från experten

Ingrid Kindahl

Publicerades: 12 juni, 2015

Alla entreprenörer trivs inte som chefer. Men det finns hjälp att få. Här ger ledarskapsexperten Anki Udd råd om hur du kan hantera tre vanliga situationer.

Har ditt företag börjat växa och anställa, men utan att du själv nödvändigtvis vill vara chef? Du är inte ensam – problemet är vanligt bland entreprenörer.

För vissa blir lösningen att helt enkelt fortsätta på egen hand, eller köpa in tjänster. Andra antar utmaningen (eller biter ihop) och blir chefer ändå.

Oavsett vad kan man behöva stöd och hjälp. Driva Eget tog hjälp av ledarskapsexperten Anki Udd på Ledarna, som fick svara på tre vanliga frågor från entreprenörer som blivit chefer.

1. ”Jag känner mig inte som en i gänget. Till exempel: Häromdagen gick jag och Kalle spontant ut och åt lunch tillsammans. Då trodde övriga anställda att vi hade hemligheter ihop.” 

Svar: Som ägare och chef har du mer information än de anställda. Därför kan ditt agerande väcka misstankar av olika slag. De anställda kan bli oroliga att du särbehandlar någon positivt eller planerar för förändringar i företaget. Mitt råd är att vara tydlig. Klargör vilken roll som är din, nämligen att skapa resultat och säkra jobben, och vilken som är deras. Acceptera att du inte är en i gänget och skaffa ditt nätverk och dina bollplank någon annanstans.

2. ”Jag har blivit en förebild för andra. När jag var ensam i företaget kunde jag komma och gå som jag ville. Nu känner jag att jag måste vara på jobbet först och gå sist. Jag är lika låst som när jag var anställd själv.”

Svar: Självklart är du en förebild och ditt beteende blir normen för vad som är accepterat. Men det går att samtidigt vara tydlig med att du har ett annat uppdrag än dina anställda. Se till att anställa personer som kan vara dina ställföreträdare, så att du får behålla den frihet du så väl behöver. Det är en talang att vara entreprenör, och den ska du vara rädd om. Det är din framgångsfaktor.

3. ”Det är bara jag som brinner för företaget. De anställda verkar mer intresserade av sina familjer och fritidsintressen.”

Svar: Helt naturligt, och du kan inte begära att de anställda ska ha samma känsla som du. Det är ju du som äger företaget. Men du har rätt att kräva engagemang från dina anställda. Det lockar du bäst fram genom att visa var och en varför de är viktiga och vad de bidrar med.

Artikeln är ett utdrag ur en längre artikel om att vara ofrivillig chef i Driva Eget nr 2/2015. Köp numret här.

Läs också: ”Hjälp! Mina anställda klarar ingenting själva”.