Motivation

Ingen motivation? Så här motiverar du dig själv i tuffa tider

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 10 april, 2020
Publicerades: 16 april, 2020

I tuffa tider är motivationen extra viktig. men vad gör du om du vaknar varje dag dag och känner dig omotiverad? Vi bjuder på åtta råd som snabbt får igång din motivation och tar bort allt som tar din energi.

Motivation kommer inte av sig självt

Vårt kanske viktigaste råd – sluta vänta på att motivationen ska komma. Det gör den inte. Du måste agera på olika sätt för att hitta tillbaka till motivationen.

De flesta gör tvärtom – säger att de ska agera när motivationen kommer tillbaka. Var inte en av dem.

Belöna dig själv när du når mål

Det blir mycket enklare at motivera sig själv om du har tydliga mål (långsiktiga och kortsiktiga), men framförallt – tydliga delmål med tydliga belöningar.

Glöm inte att fira framgångarna – även de små. Många glömmer det i vardagen och stressen, speciellt i tuffa tider. Du kan fira en så liten sak som att du vaknade i morse. Varför inte! Livet blir inte roligare än du gör det.

Läs också: 8 digitala verktyg som spar dig 5 timmar i veckan

Prioritera hårt i din to do-lista

Ha alltid bara en to do-lista, och prioritera hårt i den. Se till att du har ett program där du bara ser vad du ska göra just nu, och inte hela listan med alla dina to-do:s. Då blir du lätt överväldigad.

Prioritera inte i ditt schema – schemalägg dina prioriteringar.”  

Stephen Covey

Planera dagen innan – så sover du bättre

Morgonen är kritisk för hur motiverad du är under dagen. Ett surt mail eller ett dåligt samtal kan förstöra hela dagen. bestäm dig för att göra dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen. Stäng av pushnotiser.

Se också till at planera dagen redan dagen innan. Då sover du bättre och slipper tänka på vad du ska göra imorgon – det vet du redan.

Var stenhård med ordningen

Ta bort onödig skräp från din arbetsplats och se till att ha harmoni omkring dig. Inga distraktioner som kan störa ditt flow. Ordning och reda ger dig positiv energi och ökar din motivation.

Gör som dina förebilder – ät motivation

Om du inte äter kommer du inte orka jobba. Samma sak gäller med inspiration – om du inte tar in inspiration kommer din motivation att bli lidande. Vad inspirerar dig?

Superentreprenörer fyller på med inspiration hela tiden, även när de inte har tid. FRAMFÖRALLT när de inte har tid.

Våra favoritsätt är att läsa böcker om personlig utveckling och företagande, se fantastiska TED-föreläsningar, gå på riktigt vassa event eller utbildningar, eller att träffa människor som är skarpare och har mer energi än oss själva.

Fyll på med energi

Och apropå att fylla på, hur tankar du dina depåer varje dag? Detta är a och o för din motivation. Enklaste sättet att hamna i en positiv spiral är att fokusera på välmåendets fyra hörnstenar – sömn, kost, träning och stress. Hur sköter du dessa? Vi kan nästan lova. Om du prioriterar dessa fyra områden kommer motivationen som ett brev på posten (det vill säga, inte direkt men inom 1-3 dagar.)

Fokusera på andra och ta bort fokuset på dig själv

Du bor i Sverige och alla som bor här (i princip) tillhör de 5 procent i världen som har det bäst. Dessutom driver du företag och har förutsättningar och driv som många saknar.

Men, ibland är det smart att gå utanför dig själv och inte fokusera så mycket på hur du mår och hur det går för dig. Försök att någon timme per dag gå utanför dig själv och fokusera på andra. Hur kan du hjälpa dina medarbetare att må bättre? Dina kunder? Din familj? Dina kompisar? Alla som du möter på gatan?

När du fokuserar utanför dig själv och på att hjälpa andra, kommer du automatiskt att må bättre. Du kommer också att få mer kärlek och uppskattning. Resultatet: din motivation ökar.