<![CDATA[]]>

”Du kan inte vara något för alla”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 3 februari, 2016

Ingalill Thorsells livsprojekt började för 20 år sedan, i dag har hon ett framgångsrikt litet gårdshotell. Här berättar hon om vikten att vara lyhörd och att kunna ändra sig.

Mitt bland Österlens böljande landskap driver Ingalill Thorsell sedan 19 år Drakamöllans gårdshotell. Ingalill arbetade tidigare som chefsrekryterare, vilket var roligt men slitsamt. Hon kom till en punkt då hon ville gå vidare i livet.

Läs också: Våga byta karriär mitt i livet –  här är 4 tips 

– Jag ville bo på en gård och gå i skogen med min hund så när jag hittade det här stället bestämde jag mig för att öppna bed & breakfast. Det blev snabbt populärt.

I dag har Ingalill konferensgäster i veckorna och semesterfirare under helger och sommarmånaderna. Det är endast de boende på hotellet som får äta på restaurangen.

– Jag har låtit det ta tid att mejsla ut min affärsidé. I början skrev jag ett ”mantra” att jag ville bevara gårdens själ och lugn. Tystnaden är vänlig och omfamnande här och det vill jag att våra gäster ska få uppleva.

 Tillsammans med personalen på hotellets restaurang har Ingalill skrivit flera böcker. Den senaste boken vann nyligen World Gourmand Cook Book Awards pris i två kategorier, bästa översättning och bästa egna utgivning. Böckerna är som vackra visitkort för hela trakten runt Drakamöllan.

– Jag ger ut kokböckerna på eget förlag, det är bland de bästa beslut jag har tagit. Det är inte så svårt men däremot ett risktagande, säger Ingalill.

I dag har Ingalill en partner i rörelsen. Men de delar som innebär ett risktagande har hon lagt på ett eget bolag.

– Bokförlaget och operafestivalen som äger rum både under vinter- och sommarhalvåret står jag bakom själv.

Drakamöllan har många internationella gäster.
– Vissa kommer ända från Japan. Det är verkligen en stor variation av besökare, både utomlands ifrån och från trakten här omkring. En del bor över ett dygn bara för att kunna njuta av maten på restaurangen.

På gårdshotellet ”gör alla allt”. Kockarna presenterar maten, lagar den, serverar och diskar. Ingalill menar att det är mötena med människor som är drivkraften för alla som arbetar med verksamheten.
– Det föds många nya idéer i alla dessa möten. Det är till exempel en japansk designer som skrivit förordet i den senaste kokboken.

Drakamöllan har varit egenfinansierat hela vägen.
– Det har varit möjligt i och med att vi ökat sakta. Det ger flexibilitet och frihet att vara egen.

Läs också: Så lyckas du bäst med ditt café

Så mycket marknadsföring har de inte gjort.

– Redan från början har vi tänkt att våra gäster kommer att vara våra ambassadörer.  Jag är ganska gammeldags, skrattar Ingalill och fortsätter:
– En del hittar oss via hemsidan. Sociala medier har vi inte arbetat så mycket med. Den ständiga diskussionen är: Hur ska vi arbeta för att nå ut till fler?

Ingalills tankar och råd till andra småföretagare:

  • Att vara företagare är att vara passionerad. Det är inget man gör halvdant utan fullt ut. Passionen är viktig!
  • Det är bra att vara lyhörd, vad är det som väntar runt hörnet? Vad efterfrågar människor? I början var vi omedvetna om hur viktigt närodlat och ekologiskt är. Sedan träffade jag Claus Meyer som berättade hur de byggde upp Noma. (Dansk restaurang som länge klassats som en av världens bästa restauranger. reds anm).  Och då tänkte jag ”Så måste det vara”. Att våga lyssna, ta ställning och korrigera sig är viktigt.
  • Det svåra är att man förväntas göra så många olika saker. Driva företaget på bästa sätt, växa och vara lönsam. Man förväntas bidra i olika gemensamma sammanhang. Men alla möten och projekt kan sluka en helt. Det är lätt att tappa fokus på sin egen affärsverksamhet. Därför är det viktigt att komma ihåg att man inte kan vara något för alla. Det är en balansgång.

Läs också: De uppfyllde drömmen om pensionatet