Taylor Swifts hemligheter, skattelättnader och ny (gratis!) ChatGPT: Här är Veckans hetaste!

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 maj, 2024
Foto av: Universal Music/ChatGPT 4o/Kristian Pohl-Regeringskansliet

Senaste nytt, snackisar, smarta säljtips, framgångsknep, viktiga datum och konkreta sociala medieförslag. Här är veckans viktigaste för ditt företag – allt du behöver veta på bara 3 minuter.

Varsågod, här är veckans svep över det mest intressanta från företagarvärlden:

Veckans ljusglimt:

Skattelättnader kan vänta svenska företagare. Snart släpper regeringens expertgrupp förslag för att förenkla 3:12-reglerna. Syftet är att främja entreprenörskap, med fokus på små och medelstora företag, och det finns goda chanser att detta inkluderar skattelättnader. Om allt går enligt plan kan de nya reglerna träda i kraft redan vid årsskiftet. Framtiden ser förhoppningsvis lite ljusare ut… (läs mer om vad detta innebär här!).

Veckans snackis:

Nya ansikten i Draknästet! I veckan kom nyheten att Lena Apler och Sara Wimmercranz lämnar sina stolar i juryn för Draknästet och ersätts av entreprenörerna och investerarna Hellen Wohlin Lidgard och Evelina Anttila. Hellen har en stark entreprenörsbakgrund och drev Pointer till en omsättning på 100 miljoner kronor innan det såldes till Bisnode. Evelina är expert inom juridik och AI och har varit med och byggt upp bolagen Peltarion och Justicr. Det blir spännande att se hur deras erfarenheter påverkar säsongens investeringar! (Psst! Så här säger de själva.)

Veckans spaning:

OpenAI har lanserat ChatGPT 4o. Det går fort nu! Nya ChatGPT som kom i veckan har bland annat förbättrad text-, tal- och bildhantering – och kan prata. Utmana den redan idag! Vi bad den till exempel själv ge konkreta exempel på hur den kan hjälpa dig maxa ditt företag och även att ta fram en bild till artikeln, bedöm själv hur bra det blev… Bland annat erbjöd den hjälp att automatisera kundtjänst, skapa engagerande marknadsföringsinnehåll och effektivisera interna processer.

Veckans heta säljtips du kan göra idag:

Maximera försäljningen innan sommaren! Vill du boosta din försäljning inför sommaren? Vi fick sex tips på hur från säljlegendaren Ulla-Lisa Thordén: Som att analysera ditt nuläge, sätta upp delmål, skapa säsongsbetonade paket, kontakta dina bästa kunder, implementera nya strategier, samarbeta och, viktigast av allt, börja agera nu!

Veckans otippade(?) inspiration:

Hemligheten bakom Taylor Swifts framgång. Taylor Swift är på allas läppar, nu när hon snart står på scen i Sverige. Superartisten som inte bara erövrat musikvärlden, utan också byggt ett affärsimperium med smarta strategier. Det är lätt att inspireras av Taylors metoder för att ta nästa steg i verksamheten! En konkret strategi är att skapa lojala fans. Ta hand om dina kunder genom att skapa produkter och upplevelser de efterfrågar, och kommunicera regelbundet och autentiskt med dem. Detta kan leda till lojala ambassadörer för ditt företag, egna så kallade ”Swifties”…

Veckans fakta att dra fram på aw:n:

Vi säger det igen: ChatGPT 4o är här – och gratis! OpenAI:s senaste AI-modell är snabbare, smartare och kan hantera både text, tal, bilder, skärmdumpar, dokument och diagram som laddas upp. Modellen kan också känna igen ansiktsuttryck och handskriven text på papper. Dessutom går det nu att ha flytande samtal med AI:n. Hur använder ni den smartast? Spåna med branschkollegorna!

Veckans fakta att dra fram på middagsbjudningen:

Kan inte sluta, det får bli en till AI: Visste du att ChatGPT 4o kan hålla tal åt dig? Den senaste versionen av OpenAI:s språkmodell kan inte bara föra konversationer, utan också berätta skräddarsydda sagor, berättelser och tal i realtid. Bäst funkar detta när vi testar i appen. Varför inte låta den hålla ett tal och tacka för maten?

Veckans viktiga datum:

20 maj – Periodisk sammanställning
Du som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning. Du som bara säljer tjänster och ska skicka in en periodisk sammanställning behöver inte skicka in den varje månad. En gång i kvartalet räcker.


Veckans Sociala Medier-datum:

Här är några tips för att skapa engagemang i era sociala medier kommande veckan.

21 maj – Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling: Visa hur ditt företag främjar kulturell mångfald. Dela berättelser från anställda med olika bakgrunder eller lyft fram initiativ som främjar kulturell förståelse. Detta bygger ditt varumärke som inkluderande och mångfacetterat.

22 maj – Picknickens dag: Uppmuntra dina följare att njuta av en picknick och tipsa om du har produkter som kan passa. Eller dela bilder från en team-picknick.

25 maj – Internationella nörddagen: Visa vad du nördar kring och hur det har inspirerat dig att skapa ditt företag. Berätta din historia och visa hur din passion har format din verksamhet. Uppmuntra dina följare att dela sina egna nördiga intressen och hur de har påverkat deras karriärer.