Bli konsulten alla vi anställa – så här lyckas duBussiness woman working at her desk

Bli konsulten alla vill anlita – så här lyckas du

Karolina Östervald

Uppdaterades: 25 oktober, 2023
Publicerades: 18 augusti, 2022
Foto av: Adobe Stock

Hur blir du konsulten som alla vill anställa och alltid rekommenderar? Det berättar vi för dig i den här guiden. Putsa dina skor, vässa presentationen – och andra grymma tips för att bli konsulten alla vill ha.

Vad är en konsult?

Som konsult kan du både vara egen företagare eller anställd av ett bemanningsföretag. Du jobbar ofta just mer flexibelt och projektbaserat. Många företagare säljer sig själv på det här sättet och upplever att det är en frihetskänsla att styra sina egna projekt och uppdrag. Det är också ett arbetssätt som blir allt vanligare – en rörligare arbetsmarknad helt enkelt. Det är också vanligt att en konsult hyrs in som en specialist för ett område som företaget har begränsad eller saknar kompetens inom.

Passar konsultyrket dig?

Besitter du en spetskompetens inom ett eftertraktat område? Då kan konsultyrket vara ett solklart yrke för dig. Med en spetskompetens kan du få spännande uppdrag, bli en attraktiv konsult och få högre lön. Konsultyrket passar även dig som inte besitter en spetskompetens – för alla kan jobba som konsult. Vi listar de fem viktigaste egenskaperna för dig som konsult att besitta.

Fem viktiga egenskaper

1. Flexibel

Att bli duktig på att vara flexibel är viktigt för att lyckas som konsult. Du ska snabbt komma in på en arbetsplats och bilda dig en uppfattning av både ditt uppdrag och uppdragsgivaren. Det är vanligt att du kan behöva jobba med flera olika uppdrag för olika arbetsplatser. Du måste därför trivas med omväxling och besitta god omväxlingsförmåga. Det är heller inte ovanligt att känna sig ensam i sin roll som konsult. Det är ytterligare en anledning till att värna om din anpassningsförmåga. Att vara duktig att finna dig tillrätta i nya miljöer – och hos nya människor.

2. Självgående

Det är viktigt som konsult att man tycker om att ta eget ansvar och drivs av att genomföra sina projekt. När du arbetar som konsult så kliver du som oftast in i befintliga arbetsgrupper där alla känner varandra väl. Det är därför viktigt att du har lätt och tar ansvar för att skapa relationer med nya människor.

3. Problemlösare

Det är vanligt att din uppdragsgivare anställer dig för att lösa ett eller flera problem som har uppstått. Det är därför viktigt att du är en riktig problemlösare och som drivs av att hitta lösningar.

4. Relationsskapare

Förutom att skapa goda relationer med nya team så gäller det också att vara duktig att skapa relationer med nya uppdragsgivare. Genom framgångsrika samarbeten och goda relationer så ökar du dina chanser att bli rekommenderad eller få fler eller längre konsultuppdrag.

5. Målmedveten

Det är inte ovanligt att du som konsult får jobba inom givna ramar – både budget- och tidsmässigt. Det är därför extra viktigt att du gillar och trivs med att jobba med deadlines och tydliga mål.

Så här blir du konsulten alla vill ha

Stämmer dessa egenskaper in på dig? Då är det bara att tuta och köra som konsult! Sugen på att bli konsulten alla vill anlita? Såklart du är! Vi listar här 7 riktigt grymma tips på hur du lyckas som konsult.

Bli en specialist

Sikta in dig på ett område och se till att bli en specialist inom det. Det finns alltid plats för specialister eftersom företag och organisationer vill ta in en konsult som gör rätt från början.

Förstå kundens behov

Grotta ner dig och förstå kundens verksamhet. Hur ser den ut? Vilka är deras största utmaningar?

Se till att överleverera

Gör inte bara en leverans – utan se till att göra det lilla extra! Fortsätt med det hela tiden för det kommer göra att kunden kontaktar dig igen eller rekommendera dig vidare.

Fortsätt att lära dig

Du kommer aldrig bli färdiglärd. Se till att ta fram en utbildningsplan och ha en målsättning med vart du vill komma.

Granska din leverans

Ha en tydlig bild över vilken affärsnytta du levererar till din kund och var kritisk. Vad kan du ge kunden för värde med just din leverans?

Vässa din presentation

Lär dig att svara på varför kunden ska välja just dig och ditt företag! Det är avgörande för att du ska lyckas som konsult eller inte.

Putsa skorna

Se till att ge en professionell presentation rakt igenom. Var alltid hel och ren – och kom alltid i tid!

Plattformar för dig som vill börja jobba som konsult

Men hur gör man egentligen när man vill börja som konsult? Du måste se till att hitta en plattform där du både kan visa upp ditt företag och dig själv. Här är några enkla förslag för dig som är sugen på att börja som konsult:

  • Visa upp dig på sociala medier. Lägg ut ditt arbete som konsult på Instagram eller hör av dig till olika kunder på Linkedin. Möjligheterna är stora med sociala medier – så det är bara att testa sig fram!
  • Bli en del av BNI. Hitta ditt lokala team och ansök om att få vara med. Genom starka nätverksteam så jobbar BNI med att se till att deras affärspartners skapar långsiktiga relationer och fler affärer. Perfekt för dig som vill lyckas som konsult!

Läs också: Ta mer betalt som konsult – 5 tips och magisk bonus