Premium

Skapade miljardportfölj: ”Envis och rebellisk är min melodi”

Redaktionen

Publicerades: 28 maj, 2019
8 minuters läsning

Bonniga och framgångsrika, så kan man beskriva gänget bakom fond- och investmentbolaget Spiltan, som har 3 200 aktieägare och en portfölj värd 5 miljarder.
Här delar vd Per H Börjesson med sig av sina allra smartaste råd. Ett stort bibliotek är ett av dem…

Per H Börjesson, med rötter i Alingsås, läste industriell ekonomi på Linköpings universitet och sedan trettio arbetar han på det framgångsrika fond- och investmentbolaget Spiltan, numera som vd. Spiltan startades som en aktieklubb av ett gäng studiekamrater under namnet Galten. Så småningom bytte man namn till Spiltan för som en av de första aktieägarna sa ”Vi bor i Stockholm men egentligen är vi bönner allihopa”.

LÄS OCKSÅ: HÄR FINNS BIDRAG TILL AUTOMATISERING

Berätta lite om Spiltans historia och utveckling!
Spiltan startade som en aktieklubb för trettio år sedan och för 20 år sedan började jag jobba heltid som vd. Idén är att man kommer åt onoterade bolag för privatpersoner. Vi håller förstås även på med noterade bolag och har startat Spiltan fonder.

Började som en aktieklubb

Hur stor är Spiltans portfölj idag?
– ­Vi är 3 200 aktieägare och värdet uppgår till 5 miljarder i Investment AB Spiltan. Inte så illa pinkat av en aktieklubb!

Varför har just du lyckats bygga upp Spiltan till dit ni är idag?
– Det handlar förstås om långsiktighet. Det har ju tagit 30 år att nå hit, och vi var ett gäng glada amatörer i början. Jag är nog lite av en rebell, yngst av tre barn, jag har alltid gått min egen väg. Jag har en stor envishet i allt jag gör. Jag är dessutom uppvuxen i en företagarfamilj, vi är bilhandlare från början. Det var en trygg och harmonisk uppväxt, och jag hade lätt för mig i skolan.

Har du behövt ändra på dig som människa för att nå dit du är idag?
– Nej, det har jag inte. Jag är samma person som jag alltid varit. Min kraft är nog långsiktigheten just och att jag hade en tydlig idé och vision från början med Spiltan.

Då såg jag ljuset och han blev en otroligt viktig förebild för mig i byggandet av Spiltan.

Var har du hämtat inspiration till din vision?
– Jag måste ju säga Warren Buffett då, den amerikanske investeraren och affärsmannen, och hans bok The making of an American capitalist som påverkade mig mycket när den kom 1996. Jag slukade den, det blev en aha-upplevelse, det är ju så här man ska göra. Köpa långsiktigt, i bolag man begriper och som har ärliga ägare. Då såg jag ljuset och han blev en otroligt viktig förebild för mig i byggandet av Spiltan. Jag har ju också skrivit en bok om honom Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.

Kan du säga vad drivkraften har varit med ditt liv?
– Att man ska var lycklig och inte krångla till det. Och att jag dessutom kunnat bygga värden till mig själv, vänner och familjen med Spiltan är en rolig bonus för mig. Det är kul att mina råd fått folk att faktiskt bli miljonärer.

Hur ser du på den finansiella framtiden i världen?
– På lång sikt ska man ha aktier eller aktieandelar. Lägg pengar i aktiefonder, då är man en vinnare på lång sikt. Men självklart ska man vara beredd på nedgångar i världen, ibland på upp till 50 procent. Då ska man inte sälja, utan fortsätta köpa. Det är de enkla råden.

Bygg upp tjänstepensionen

Egen- och småföretagaren är kanske inte alltid så bra på att ta hand om sin ekonomi. Vad kan du ge dem för råd?
– Det är att bygga upp sin egen tjänstepension, tänka på riskspridning och följaktligen inte lägga alla ägg i samma korg.

LÄS OCKSÅ: AKTIEPROFFSETS BÄSTA TIPS

Hur har Spiltans utveckling varit?
– Vi bygger på samma idé som när vi startade: hur privatpersoner kommer åt onoterade företag. Men en stor del är förstås numera börsbolag.

Vad har hjälpt dig att bygga upp Spiltan? Vilka insikter har hjälpt dig?
– Ett råd är att läsa mycket, att hela tiden förbättra sig. Och att vara nyfiken, det gör gott för själen. Självklart ska man ta hand om kroppen. Motion och umgänge är viktigt, att inte bli för fokuserad på arbetet. Man får passa sig för att bli en arbetsnarkoman.

Det är klart att det har betydelse att jag tycker att det är kul det jag gör. Och att jag har en bra balans mellan arbete och fritid.

– Varje morgon går jag en morgonpromenad på Stockholms gator med ett gäng. Med gymnastik och god frukost efteråt. Man ska förstås också njuta av livet och äta gott. Jag ta gärna ett glas vin med min hustru på kvällen.

Vad mer kan ha lett till dina framgångar?
– Det är klart att det har betydelse att jag tycker att det är kul det jag gör. Och att jag har en bra balans mellan arbete och fritid. Och att jag ser till att vara påläst!

Du har väldigt mycket material omkring dig både i form av papper och böcker. Du har ju säkert långt över tusen böcker på kontoret.
– Jo, jag har verkligen många böcker och har nog faktiskt läst dem alla. Min vetgirighet har säkert haft stor betydelse för min och Spiltans framgångar.

Se upp för höga avgifter

Vilket är det bästa råd du någonsin har fått?
– Det är just det att läsa mycket och att ha förebilder, som just Warren Buffett. Och han i sin tur hade Benjamin Graham som förebild, den första riktigt stora värdeinvesteraren. Peter Lynch är också ett namn jag beundrar, hans långsiktighet när det gäller aktieplacering gillar jag. Berätta vilken förebild du har så ska jag berätta hur framgångsrik du blir, det ligger en hel del i det!

Finns det saker att undvika tycker du?
– Att köpa produkter med höga kostnader och avgifter, som till exempel Hedgefonder, som tar bra betalt men som har låg avkastning. När förvaltaren tjänar otroligt mycket, men inte du, det måste man se upp med. Sedan ska man naturligtvis inte låta bli att spara.

Per H
Fotograf: Andreas Hillerborg

Din senaste bok heter ju Så blir du miljonär i hängmattan. Är det möjligt att bli det?
– Ja, se till att du har arbete och tjänstepension till att börja med. Och sedan gäller det att börja spara. Spara till exempel 10 tio av din nettolön. Men se också över dina småutgifter. En kopp kaffe på väg till jobbet varje morgon blir plötsligt 600 kronor per månad. Spara de pengarna i aktier i stället. Med ränta på ränta kan de där 600 kronorna i månaden på tjugo år ha blivit en miljon.

Det är som Freud sa: att lycka helt enkelt är arbete och kärlek.

Hur ser du på framtiden med allt som dyker upp nu med AI och Blockchain etcetera?
– Det är alltid osäkert att förutspå framtiden. Digitaliseringen fortsätter, liksom miljöaspekten i allt vi kommer att företa oss. Att man ser till bolagens framtidsaspekter och deras tillväxtmöjligheter är viktigt för oss investerare.

Vilken är den livsfråga du funderar på mest?
– Jag går väl inte och funderar på sådant dagligen. Men det är ju som Freud sa: att lycka helt enkelt är arbete och kärlek. Lyckas man med de två delarna då har man en bra livssituation.

Hur ser en vanlig dag ut?
– Det är naturligtvis mycket mejl att ta ställning till. Men jag förbereder också föreläsningar och ser till att hålla mig uppdaterad på det som händer runt om i världen. Går igenom nya bolag, mycket möten. Möter Unga aktiesparare, som ger mycket.

Tiden viktigaste resursen

Har du något citat du lever efter?
– Ja, det är att tiden är vår viktigaste resurs. Pengar kan man spara och lägga på hög, men tid kan du inte spara på. Och tiden är samma resurs för alla. En sekund är lika för alla. Tiden är ju faktiskt ändlig för oss människor.

Hur viktiga är pengarna för dig?
– Trots att Spiltan går som tåget har jag inte ändrat mina vanor nämnvärt. Det är klart att pengar underlättar, men lyckoforskning visar ju att pengar ofta är en kort tillfredsställelse. Livet har andra värden, och jag är mest lycklig över min familj och mitt arbete.

Ponera att du och jag plötsligt fick 50 miljoner i knät för att starta ett företag. Vad hade vi startat då?
– Inte starta fondbolag i alla fall, det är för mycket snåriga regler runt det. Leta upp något du brinner för. Lärdomen är att allting tar längre tid och kostar mer pengar än vad du kanske räknar med. Jag går igång på tillväxtmöjligheter och kikar mycket på det. Kolla på entreprenören du är nyfiken på, vad har han för idéer och framtidsutsikter?

Vad skulle du säga till ditt tio år äldre jag om du fick chansen?
– Att försöka hålla fokus ännu mer och tacka nej mer. Jag har en tendens i dag att tacka ja till för mycket.

Vad har framgångsrika människor gemensamt?
– Det är att man gillar det man gör, att man lägger mycket tid på det. Men naturligtvis spelar tur, tajming och belåning också in. Tur ska man inte underskatta. Spiltan har naturligtvis haft tur.
– Sedan att man vågar släppa det som inte funkar. Givetvis kan det ta tid att bygga framgångsrika företag, men ibland ska man inte ha för mycket is i magen.

Bästa investeringen: en drink

Vilken är den största kris ni haft på Spiltan?
– Vi kanske inte haft någon stor kris, men det gick ju ner ganska kraftigt 2001–2002. Men vi hade ju inte bara investerat i tidiga faser för då hade vi väl gått i konkurs. Vi gick ned 40–50 procent då, men vi fortsatte som tidigare och hade inga lån.

Om jag säger ordet framgång vilken person tänker du på då?
– Det finns många, jag tycker att de som driver investmentbolag och nått stora framgångar är beundransvärda, som till exempel Gustaf Douglas. Ägaren på Nibe har ju varit otroligt duktig också, Gerteric Lindquist.

Om du fick önska dig nya vänner vilka skulle det vara?
– Det skulle vara otroligt roligt att bli vän med både statsminister Löfven och med Ulf Kristersson på Moderaterna. Eller varför inte kronprinsessan Victoria? Att få prata företagande med dem.

Vilken är den bästa investering du har gjort?
– Det är faktiskt den där drinken i baren till min blivande hustru när vi träffades för första gången för 30 år sedan! Den livspartner du väljer är ett otroligt viktigt beslut. Det är både tur förstås och samtidigt lite kul att man fattar det viktigaste beslutet i livet lite onykter…

Vad skulle du önska att det stod på din gravsten?
– Att jag tog vara på tiden!

Till sist, ett avslutande budskap från dig. Vilket?
– Tänk på sparande. Du mår bättre om du har lite pengar på banken. Och naturligtvis det här med miljön som blir viktigare och viktigare, alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

LÄS MER om Spiltan och Per H Börjesson här.