Premium

Nycklarna som tog Robert Malmqvist till framgång

Redaktionen

Uppdaterades: 23 maj, 2020
Publicerades: 16 augusti, 2019
13 minuters läsning

På tre år vann Robert Malmqvists företag Precont lika många Di-Gaseller.
Nycklar till framgång? En tydlig strategi kopplad till stenhård disciplin. Här berättar han om hur han gjorde.

Att förmågan att identifiera framgångsnycklar, sätta mål och strategi kan göra enorm skillnad, det blev Robert Malmqvist ett tydligt exempel på när han besökte vår podd Ordinary People Who Do Badass Things.

LÄS OCKSÅ: SÅ SKAPAR DU EN SUPERSTYRELSE

Robert beskriver sig själv som en glad skåning, uppväxt i Löddeköpinge. Han är entreprenör, musiker och affärsekonom. Redan vid 21 startade han sitt första företag, samtidigt som han gjorde sitt examensarbete/projektarbete på IHM Business School i Malmö.

– Det dök upp en möjlighet i samband med att min pappa sålde sitt bevakningsföretag. Så under mina studier gjorde jag en startup med min far, för att driva kontrolltjänster.

De nya ägarna till pappans företag hade valt att släppa kontrolltjänsterna, något som far och son såg potential i. Bakgrunden är det enorma svinnet inom handeln, där man räknar med att hälften av svinnet sker internt.

Inblandad i flera företag

Så kallade ”mystery shoppers” agerar vanliga kunder som besöker barer och butiker. Men samtidigt som de handlar har de full koll på hur personalen hanterar kontanter, om man ger några personer rabatter eller rentav delar ut gratisdrinkar till exempel.

– Nu, 13–14 år senare, är vi störst i Norden på kontrolltjänster. Vi omsätter 80 miljoner. Vi har 220 hel- och deltidsanställda i Sverige, Norge och Finland. Plus sju kontor i Norge och tre i Sverige. Idag är vi en koncern som heter Precont Pegasus, sedan vi för ungefär 1,5 år sedan förvärvade vår norska partner Pegasus.

Vi har gått från startup till nordens ledande bolag. Men det tyngsta har varit att göra bolaget oberoende av mig själv.

Vid sidan av Precont har Robert dessutom passat på att pröva sina vingar i flera olika branscher.

– Jag har varit en sväng i restaurangbranschen. 2008 köpte jag en restaurang i Stockholm, som jag drev tillsammans med min far och min bror. Dessutom har jag gjort en vända i retailbranschen i en kedja som heter Sova. De senaste två åren har jag engagerat mig i ytterligare ett par bolag, men i huvudsak har det varit Precont, säger han.

Som ordförande för Natuvital på hälsomässan Arab Health.

NYCKEL 1: Delegera ansvar

Senaste tiden har han dock i huvudsak ägnat sig åt att avveckla sig själv på just Precont. När han besöker poddstudion är det bara ett par veckor kvar tills han och familjen ska upptäcka världen ihop under 300 dagar.

– Vi har gått från startup till nordens ledande bolag. Men jag skulle säga att det tyngsta har varit att göra bolaget oberoende av mig själv. Att kunna lämna och känna att det här är ett stabilt och tryggt bolag som kan leva vidare utan mig. Där inte jag är kompetensen eller den som springer längst fram och leder alla med flaggan i hand, utan att verkligen kunna överföra det till någon annan eller ett team, det var svårare än jag trodde.

Men konsten att kunna lämna över ansvar är samtidigt en av nycklarna till varför Precont har kunnat växa så snabbt. Ett av kriterierna för Di-Gasell är att man minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden. Man ska också ha ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

NYCKEL 2: Vinnarskalle & disciplin

Precont vann alltså priset tre år i följd och hör till en utvald skara som lyckats med det.

Inget av det är en slump menar Robert. Han har alltid varit extremt resultat- och målfokuserad.

– Jag är uppväxt med mycket sport och idrott, uppfostrad till en vinnarskalle. Jag tycker att det är viktigt att vinna och är nästan beredd att göra vad som helt för att vinna och nå mina mål.

Ta sedan vinnarskallen och kombinera den ihop med en nästan lika gränslös optimism – och disciplin.

– Ibland är jag nästan lite överoptimistisk, men jag tänker och tror på allvar att allt är möjligt om man bara bestämmer sig. I kombination med att jag har väldigt god självdisciplin när jag väl har bestämt mig för att göra något, säger Robert och fortsätter:

– Jag är duktig på att hålla fokus och göra rätt saker som driver mig mot mitt mål eller min plan. Oaktat om jag blir ifrågasatt eller om det till och med känns konstigt och att ”det här kommer aldrig gå” så är jag duktig på att behålla självdisciplinen. Jag fokuserar på målet och fortsätter köra. Och ger aldrig upp.

NYCKEL 3: Ödmjukhet & respekt

Men den vinnarskalle som han utvecklade under uppväxten med fotbollen och bordtennisen skulle aldrig kunnat leda honom dit han är idag, om han inte samtidigt hade sett till sin egen roll som ledare, menar han.

– När jag var yngre var jag beredd att göra vad som helst för att vinna. Jag var däremot ingen bra lagspelare. Jag körde mitt race och körde ganska hårt. Det skedde på bekostnad av andra. Jag körde över människor och var helt enkelt ingen bra ledare, utan mer en egoist.

Ord som respekt och ödmjukhet lärde jag mig väldigt sent. När jag förstod konsekvensen av mitt agerande kunde jag skala upp bolaget ordentligt.

Sedan dess har Robert börjat se på sig själv som ledare med nya ögon.

– Så när jag menar att jag levlat upp som ledare så är det nog främst sedan jag insåg nycklarna till hur man ska vara som ledare och hur man bygger nya ledare. Ord som respekt och ödmjukhet lärde jag mig väldigt sent. När jag förstod hur man lyckas bygga nya ledare genom att vara lite mer ödmjuk och respektfull – och när jag förstod konsekvensen av mitt agerande – det var då jag kunde skala upp bolaget ordentligt.

NYCKEL 4: Delegera

Robert berättar att det hade varit en tid när han tyckte att han stod och stampade med företaget. Han levde med tron om att om någonting skulle bli bra skulle han göra det själv. Så han sprang och jobbade massor av timmar. Och han gjorde nästan allt själv.

– Sedan hade jag förstås många kollegor och medarbetare, men de var följare. När jag insåg hur man lyckas bygga lag, att man verkligen måste bry sig om och förstå människor för att kunna växa, såg jag att nyckeln till att växa var att utveckla nya ledare.

Här började Roberts resa med att avveckla sig själv helt enkelt. Han fokuserade på de områden där han kunde skapa mest värde för sig själv och bolaget. Resten delegerade han.

– Det var egentligen där jag levlade upp mitt ledarskap och som jag skalade upp bolaget. Då fick jag plötsligt mer tid och jag hade X antal ledare som var fantastiskt duktiga och lojala. Utan dem hade Precont inte varit vad det är idag. Det är helt omöjligt att göra ensam!

Men insikterna kom inte bara från klar himmel, utan i samband med att Robert började intressera sig för ledarskapsutbildningar. Detta var runt 2009–2010. Han gick några kurser i Sverige och upptäckte en ledarskapsguru som heter Robin Sharma.

– Jag började läsa lite böcker och kände att det här är hardcore, det här kan man utvecklas med och utveckla bolaget. Det var precis vad jag behövde när jag kände att jag kört fast.

Nyckel 3: Tuffa morgonrutiner

När Robert upptäckte att Robin Sharma skulle ha en turné i Kanada, The remarkable entrepreneur, bokade han sin plats direkt.

– Det var fyra dagar i Toronto tillsammans med entreprenörer från hela världen. Jag var som en svamp som sög till mig all information. Jag lyssnade på allt, testade allt och åkte hem med en fet verktygslåda. Jag kommer ihåg att det var i juli 2011 och jag tänkte att nu ska jag köra allt som jag har lärt mig. Och det gjorde jag.

Förutom sättet att tänka så bestod den nya verktygslådan också av helt nya rutiner, som ytterligare testade Roberts redan hårda disciplin.

– Det är inga konstiga grejor, utan mer att man gör det varje dag och implementerar det på riktigt. Sharma har faktiskt skrivit en bok om det här nu – The 5 AM Club. Men det var det jag gjorde stenhårt i ett års tid.

Morgonrutinen handlar om några saker, förutom att gå upp väldigt tidigt:

  1. TRÄNA för att få igång kroppen och frigöra endorfiner.
  2. TANKA INSPIRATION genom böcker.
  3. BETYGSÄTTA GÅRDAGEN. I en dagbok antecknade Robert föregående dag i detalj. Vad hade gjort honom lycklig? Vilka utmaningar hade han? Han satte sedan betyg på dagen, 1–5 stjärnor.
  4. PLANERA DAGEN. Sedan detaljplanerade han dagen som låg framför honom. Varje aktivitet skulle med.
  5. VÄLJA ”THE DAILY FIVE”. Vilka var de fem absolut viktigaste uppgifterna?
  6. ÅKA TILL JOBBET.

– När jag åkte till jobbet behövde jag aldrig tänka. Det var bara att börja med den första uppgiften. Det var en ritual som gjorde mig extremt produktiv. Jag var ett monster! Jag hade så mycket energi. Jag hade satt upp ganska tuffa mål som jag skulle nå – och då var det lätt för jag visste precis vad jag skulle göra.

Samma år vann de sin första Di-Gasell. Så två till. Och 2014 valdes Precont till ett av Sveriges superföretag av Veckans Affärer.

– Jag skulle säga att den perioden, 2011–2014, var prime time i min karriär. Då var det mycket flyt.

På interjvu i poddstudion.

NYCKEL 4: Reflektera & sätta mål

Men det räcker förstås inte med att en enda person blir produktiv. Resten av gänget måste också med på tåget.

– Med den energi och tro på målet som jag hade då – och fortfarande har idag – blev jag inspirerande för min omgivning. Om folk ser i ens blick att man tror på något, när man blir genuin, då är det lättare att få med sig andra. När jag berättade om planerna och sa ”det här ska vi göra och vi kommer klara det, inga problem” så lyssnade de. Då är det lätt att få folk som engagerar sig. Jag hade grymma medarbetare som jobbade extremt mycket och som var extremt lojala. Egentligen är de huvudnyckeln till att Precont utvecklades som det gjorde.

Jag alltid lagt mycket tid på att reflektera och planera så att jag alltid har en målsättning att jobba efter.

Bortsett från de nya tuffa morgonrutinerna har Robert några andra nycklar till framgång också.

– Jag alltid lagt mycket tid på att reflektera och planera så att jag alltid har en målsättning att jobba efter. Då är det lätt att veta vad man ska fokusera på. Alla pratar om att det är hårt arbete som är nyckeln till allting, du måste jobba hårt. Men du måste också göra rätt saker. För att veta vad som är rätt saker måste du ha en tydlig plan och en målsättning.

Eller snarare tydliga planer. Robert får forna Sovjetunionen att verka lite futtigt med sin femårsplan…

– Jag hade en bok som jag fyllde i och där jag hade en sexmånadersplan, en tvåårsplan, en treårsplan till och med en femårsplan. Jag skrev i detalj vad jag ville uppnå både personligt och karriärmässigt – och när jag skulle göra det. Det gjorde att varje gång jag skulle planera och välja vad jag skulle fokusera på var det väldigt lätt. Där är mitt mål – visualisera det och vad jag ska fokusera på. Den prioriteringen blev så himla lätt. Jag tror helt enkelt på att jobba med tydlig målsättning – och att jobba hårt, såklart.

I starten var det bara gas

Men så var det inte riktigt när Robert och pappa startade företaget. Då var det mer en stenhård tro på att det skulle funka – och full gas.

– Vi gjorde ingen budget, satte inga långsiktiga mål, vi pratade inte ens om affärsplaner, budget och brandbook och allt vad det heter. Vi trodde bara stenhårt på det här och så körde vi järnet.

Det skulle dröja några år tills reflektionerna tog fart på allvar också.

– Det kom efter fyra–fem år, när man hade börjat bli lite varm i kläderna och fått självförtroende. Det hade gått ganska bra, då började man jobba mer med ”okej, var ska vi ta vägen nu, hur bygger vi värde, hur blir vi störst, hur blir vi bäst? Och vilka är nycklarna för att hitta en unik position?”

De måste lyckats svara på frågorna. För de hittade den där unika positionen och blev den ledande aktören.

NYCKEL 5: Våga tro att det går

Det gick däremot inte alls lika bra i restaurangsatsningen. Trots en flygande start fick de sälja efter fem år. Förlusterna var ett faktum.

– Till alla som frågar mig idag säger jag att jag inte skulle vilja göra om det. Men jag skulle inte vilja ha det ogjort heller, för jag lärde mig sjukt mycket.” Och någonstans är det häftigt att bara testa. Det var väl en learning.

Jag tror nästan alltid att det är lättare att nå målen än vad andra tror. Det gäller allt.

Han lärde sig mycket om en bransch med väldigt speciella villkor. En bransch som många kanske inte skulle vågat sig in på hur som helst, just bara därför. Men Robert har lite mer av något än de flesta tror han själv: en obändig tro på att lyckas.

Även om det inte funkade i Stockholms krogvärld så är det just den optimismen som hjälpt honom annars, menar han.

– Jag tror nästan alltid att det är lättare att nå målen än vad andra tror. Det gäller allt. Jag ser inte hinder på samma sätt. Jag tror inte på att följa strömmen och jag har svårt för normer som begränsar människors liv. Att man ska vara normal eller ha sunt förnuft, vem har bestämt det? Vad är normalt? Jag är mer tvärtom. Om alla går åt ett håll så säger jag ”varför går alla dit, jag testar att gå hit i stället”.

Här citerar Robert Mamqvist Robin Sharma: ”The only place you reach if you follow the crowd is the exit.” Se till att verkligen leda massan i stället för att följa den, menar han.

Fick nya mål när barnen kom.

Ändrad målbild när barnen kom

Nu, med lite perspektiv på de första åren med Precont har målen också förändrats. Inte minst för Robert personligen.

– Det är väldigt stor skillnad. Dels har jag blivit pappa två gånger om. Det förändrade inte minst i mitt sätt att se på livet och hur jag prioriterar. Innan dess var det väldigt mycket karriär, bygga bolag, växa och ha lönsamhet. 2014 kom vår son Hugo. För mig tog det i alla fall ett år innan jag förstod papparollen. Men då prioriterade jag annorlunda. Nu känns det som att mitt huvudsakliga syfte i livet är att ge värme och kärlek till mina barn och se dem växa upp. Mina barn är min absolut största energikälla idag. Så i stället för att vara med i 5 AM club, så är jag med i kids club idag.

Och det är med just sin egen kids club, eller tja familjeklubb snarare, som han nu drar iväg på sin 300-dagarsresa.

NYCKEL 6: Styr upp ditt liv

Om du fick ge ett budskap – vad skulle det vara?

– Lev ditt liv med mening. Följ inte strömmen, utan styr ditt liv. Sätt upp mål och planer för vad du vill uppnå, så du inte bara följer med eller hamnar i ekorrhjulet, utan lever livet som du verkligen vill leva, säger han och fortsätter:

– Radera alla filter som du använder för att försöka passa in i omvärldens förväntningar. Jag hatar filter. Jag försöker alltid bryta ner dem för jag vill se vem som är den äkta personen där bakom. Då kan jag bli den som ställer alla de jobbiga frågorna, för jag inte köper vissa ursäkter. Jag vill bara gräva djupare och djupare. Hör jag en ursäkt vill jag bara döda den direkt.

Lockas av utmaningar

Sedan då, efter de 300 dagarna runt jorden, vad händer då? Och vad skulle Robert satsa på om han skulle få 50 miljoner att sätta sprätt på?

– Jag tror inte att jag skulle välja att starta ett företag från grunden. Utan snarare att leta efter en bransch som är ganska omogen, som inte har tvingats förändras så mycket på grund av till exempel digitaliseringen. Ett tjänste- eller produktföretag som kanske inte har så jätterevolutionerande produkter, men höga återkommande intäkter. Jag skulle lägga pengar på att förvärva ett sådant bolag och köra en transformering. Försöka förändra en hel bransch och skala upp. Det är större chans att få god avkastning på pengarna och lägre risk än en startup. Det är så som jag tänker rätt mycket själv nu.

Är det så när man drivit upp ett antal bolag att man inte orkar med att starta om från början?

– Det är höga risker med startups såklart; det har aldrig startats så många företag som just nu. Då måste man verkligen hitta en ny grej. Men jag har engagerat mig i ganska många bolag på sista tiden och har märkt att jag gillar att komma in i bolag som har utmaningar. Oavsett om man måste lösa ett problem eller ska utveckla tjänste-/produktportföljen måste man hitta nycklarna som krävs för att få ordning på det, säger Robert och fortsätter:

– Då är det skönt att det redan finns en underliggande omsättning att jobba med. Så det är jag mest sugen på. Men absolut, om någon skulle komma till mig med en startupidé som jag verkligen tror på då är det game direkt!

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR: