Premium

Hanna Rydmans körsuccé: Från 0 till 40 miljoner på fem år

Redaktionen

Publicerades: 4 juni, 2019
8 minuters läsning

Hon startade på noll – för att omsätta 40 miljoner fem år senare. Möt körtjejen och sångerskan Hanna Rydman och ta del av hennes resa, från passion till storföretag.

Hon är ett riktigt kvicksilver, Hanna Rydman, när hon kommer för att prata med Gustaf Oscarson i podden Ordinary People Who Do Badass Things. Kaxig, driven, samtidigt ödmjuk och med en stor portion lust och nyfikenhet på livet.

LÄS OCKSÅ: HANNAS 9 TIPS TILL FRAMGÅNG

För fem år sedan hade hon sitt första körevent i Linköping. Det lockade 350 personer. I dag driver hon körkonceptet Joyvoice som omsätter 40 miljoner med fler än 160 körledare och 22 000 sångare. Tala om en resa i 180 knyck.

Hur kom du på idén med körverksamheten?
– Jag är sångerska och musiker i botten och kände för fem år sedan att jag ville hålla på med sång som frilans för att slippa 8 till 17-racet och kunna styra min tid. Jag är duktig på kör och stämmor och jag kan leda och inspirera. Så då tänkte jag, startar en kör! Det ger lite cash en dag i veckan. Det skulle vara en bisyssla till mitt arbete med musik på ett studieförbund.

Fullbokat direkt

Hon la upp anmälningslistor. På några dagar var det 350 anmälda till första terminen i Linköping. På första körrepet – hon hade modig och kaxig som hon är hyrt en lokal som svalde alla – fick hon en så stark känsla av ”det här är jävlar i mig min grej – det här ska jag ju jobba med resten av livet”.

På den vägen är det. I dag är Joyvoice ett företag som säljer körkurser över hela landet, Hanna är vd men driver företaget tillsammans med sin sambo och tillika affärspartner Calle Bäck.

Joyvoice har anställda körledare som driver körer under Joyvoice flagg och koncept. De omsätter som sagt redan 40 miljoner. Ganska speciellt i kulturvärlden där det inte är självklart att driva företag som ger sådana marginaler.

Jag brinner för att även musiker ska kunna ta betalt. Vår talang är också värd att ta betalt för.

– Det är lite fult och inte helt självklart men jag brinner för att även musiker ska kunna ta betalt. Vår talang är också värd att ta betalt för, det är viktigt, säger Hanna Rydman.

Jobbade bort blygheten

De här fem åren har förstås inneburit mängder med arbete. Först efter ungefär två år med kören bestämde Hanna sig för att ta konceptet vidare. Hanna har alltid känt starkt att hon har speciella drivkrafter och att hon vill göra mer. Inte för att drömmen om att bli företagsledare var särskilt stark, men lusten att faktiskt göra något av sin stora talang som man är född med var det.

– Jag är duktig på det mesta inom musiken, kör, sång, producera, skriva låtar och leda. Jag har provat allt. Musiken är min stora passion. Men jag har hela tiden känt att det finns något mer, att mitt driv ska ta mig vidare. Jag kan lugnt säga att jag varit en pain in the ass för folk eftersom jag är så himla ambitiös och en riktig perfektionist! Jag orkar mycket och har mycket tålamod.

Så med Joyvoice kände Hanna Rydman att hon hittade hem, även om det låter lite klyschigt. När hon var liten var hon faktiskt lite blyg och tillbakadragen, det inte märks idag. Så att hon redan under uppväxten hade det här drivet stämmer inte, det har växt fram.

– Jag söker inte bekräftelse genom att stå i centrum. Jag tycker inte att det är jättekul att synas, men jag gör det och mår inte dåligt av det. Jag brinner inte för det här för min egen skull, jag brinner för det här för att det roligt och för att jag ger andra något.

Startade i 30 städer

Ambitionen är hon dock född med, hon har alltid varit kreativ och skapande med tydliga mål och strukturer. Men innan Joyvoice hade hon aldrig varit i ett klassiskt företagande.

Joyvoice
Hanna med sin jättekör inför en jättepublik.

Så vad hände efter två år med kören i Linköping? Hanna kände då att hon ville kolla om hon kunde ta konceptet med kör, körledare och låtkatalogen man valt till andra städer i Sverige. Joyvoice arbetar med att stärka människor, deras självkänsla och självförtroende, att våga ta plats med sin röst.

Jag fick en insikt för ett drygt år sedan, det här med att bygga livet på sina egna villkor. Bygga företaget på egna villkor, frigöra tid.

Hon la ut en blänkare på Facebook för att kolla om det fanns andra som var sugna på att leda kör runt om i landet. Gensvaret var enormt. Det strömmade in massor med ansökningar från människor som ville leda körer. Hanna tänkte lite naivt att ”jag anställer väl dem och lär upp dem, det är inte mer än så”. Det fanns ingen masterplan, i stället har det bara rullat på.

Joyvoice startade 30 nya körer i 30 nya städer. Men det är klart att det var många nya frågor och ämnen att sätta sig in i när hon plötsligt hade 30 anställda. Calle anslöt och sköter numera administration och affärsplaner, Hanna är den kreativa vd:n.

Tvingades släppa kontrollen

– Vi har huvudkontoret i Linköping, därifrån sköter vi marknadsföring, kundtjänst och konceptarbete. Vi är nio personer där. Jag har förstås varit väldigt engagerad i alla bitar men jag fick en insikt för ett drygt år sedan, det här med att bygga livet på sina egna villkor. Bygga företaget på egna villkor, frigöra tid. Vi jobbade så galet mycket då, Calle och jag, det blev inte bra.

Jag var tvungen att bestämma mig för att inte jobba i kundtjänsten, inte boka lokaler, att inte jobba sju dagar i veckan. Som vd vill jag ju driva Joyvoice och ha kontroll. Vara en duktig företagsledare och ha helikopterperspektiv, men jag måste lita på att andra sköter sina saker bra, jag måste inte kontrollera allt.

Efter det försöker hon ha den blicken hela tiden, anställa fler, se till att släppa saker. Hon känner att hon börjar landa i det. Hanna såg först inte skillnaden i att vara entreprenör och att vara chef, tänkte att det var samma sak. Ett fel många gör. Faktiskt var det Driva Egets Gustaf Oscarson som under en företagsdag i Linköping fick in Hanna på rätt spår.

Hur har du förändrats som person sedan du startade Joyvoice?
– Jag tycker att jag lärt mig att plocka bort min stolthet och egoism. Det här med att vara den som alltid tar kredden, det funkar inte i längden. Jag måste låta andra lysa, det handlar om att arbeta bort egoismen och kontrollbehovet.

Fokuserar på det positiva

Vilken superkraft har gjort att du har lyckats så bra med det här företaget?
– Det skulle väl vara att jag har ork, jag kör på som få. Jag är noga med att meditera, då hittar jag orken. Inspiration är också viktigt, att vidga sina vyer. Och sången förstås.

Naturligtvis har Hanna varit nära gränsen ibland, det funkar ett tag att jobba klockan 07–23 varje dag, men sedan kan man verkligen köra huvudet i väggen. Hon har fått välja bort nära vänner och relationer, det är tufft, men ett aktivt val hon tog tidigt. Som tur är har hon Calle och sin familj, sedan får hon kraft från Joyvoice. Hennes kall på jorden.

Jag är duktig på att lägga ifrån mig mitt ego. Tänka vi mer än jag.

Hur har du och Calle fått er kärleks- och jobbrelation att fungera?
– Det är tufft. Vi släpper verkligen ut alla känslor, det finns liksom inget filter. Men det finns fördelar så klart, vi känner varandra utan och innan, allt ska upp på bordet, vi är ärliga och orädda. Men vi försöker att inte prata företag hela tiden.

På vilket sätt tänker du annorlunda än andra människor tror du?
– Jag tänker positivt, jag fokuserar aldrig på inte, jag fastnar aldrig i det. Det har jag naturligt i mig, men visst övar jag mig på att inte tänka negativt. Jag reflekterar mycket, vissa nätter kan jag inte sova, ligger och vänder och vrider på saker och ting. Jag försöker hejda mig själv också och inte säga nej direkt. Jag är duktig på att lägga ifrån mig mitt ego. Tänka vi mer än jag.

– Sedan är jag en nyfiken person. Många säger att jag är en person som lyser upp, att jag har en aura. Sådant är ju svårt att se och säga om sig själv. Jag är en glad person helt enkelt. Och dessutom orädd. Jag måste inte tjäna pengar eller ha massa trygghet. Det oroar mig inte om inkomsten är ojämn eller anställningstryggheten osäker.

Hanna Mischa
Tillsammans med sonen Mischa.

Kritik för sin mammaroll

Hanna är stolt över sitt arbete med kören och framgångarna inom kultursektorn. Men självklart har hon mött kritik, för att hon jobbar för mycket och för att hon fortsätter jobba sedan hon fick sitt barn, sonen Misha, för några månader sedan. Hon tror att det är mycket okunskap och fördomar det handlar om, men givetvis påverkas hon av det. Det är tufft att vara vd, företagare och kvinna.

Ser du dig själv i Joyvoice om tio–femton år?
– Ja, det gör jag faktiskt. Jag vill ju att vi ska växa, och göra ännu mer. Jag har ju hittat mitt kall.

Har du något citat du lever efter?
– Det är något som vår mamma alltid sa till mig och mina syskon och som vi är uppväxta med. Hon sa alltid ”det finns en mening med allt”, för mig är det både andligt och vägledande. Att hitta något positivt i allt. Jag är inte religiös, men jag kan inte förneka att människan är en andlig varelse. Det är klart att jag i meditationen kan be om vägledning.

Grubblar du mycket?
– Nej, det kan jag inte säga. Men däremot ser jag till att fylla på med saker som stärker. Jag lyssnar inte på nyheter och jag scrollar inte på massa sajter, för mig ger det ingen energi, det tar i stället. Sedan vi fick barn kan jag förstås grubbla över hur jag ska kunna omge den här lilla individen med gott.

Något avslutande budskap?
– Du kan så mycket mer än vad du tror och du som individ är värd lika mycket som alla andra. Lev i kärlek! Krångla inte till det! Fokusera på sådant i världen som blivit bättre.