<![CDATA[]]>

”Visst går det att driva företag i glesbygd”

Anders Andersson

Publicerades: 29 juli, 2011

Företagarna Eleonor Jacobsson i Lapplandsfjällen och Ingrid Olsson på ön Getnö i Småland trotsar olyckskorparna som dömer ut landsbygden. Men de tycker Telia och Posten saknar samhällsansvar.

Sveriges Radio har i en hel programserie engagerat sig för landsbygden. Programmet heter Kluvet land.  Ett av programmen handlade om småföretagen på landsbygden.

Men forskare Johan Claesson vid Jönköpings internationella handelshögskola ger inte mycket hopp:

– Glesbygder blir ännu glesare, medan regioner med mycket folk växer. Trenden är klar. Centralisering ligger i tiden. Det går inte att vrida klockan tillbaka. Det kluvna landet är här för att stanna.

Foto: Anna Burén/ Sveriges Radio

Men företagarna på landsbygden tänker inte ge upp. Ingrid Olsson (bilden) bedriver en konferensanläggning och turistanläggning på ön Getnö i småländska Åsnen:

– Visst går det att driva företag här. Men vi konkurrerar inte på lika villkor med upplevelseföretag på större orter. Våra förutsättningar är sämre. Någon måste ta ansvar för landsbygdens utarmning. Telia och Posten gör det i varje fall inte, säger hon.

Telia har meddelat att den fasta telefonin på Getnö läggs ned och på mobilerna finns det inte tillräcklig täckning. Posten bärs inte ut längre.

– Våra gäster, som ofta kommer från utlandet, vill ha snabb internetuppkoppling och färska tidningar. Nu tvingas vi avstå från denna service, säger hon.

Men på Getnö trotsar Ingrid Olsson svårigheterna. Fast mobiltäckning och internetuppkoppling är så dålig att hon tvingas ha sitt kontor inne i Växjö.

I Sorsele har företagaren Eleonor Jacobsson fått nog av olyckskorpar. Hon och hennes man tog språnget och lämnade trygga anställningar i tätorten för att starta en mekanisk verkstad i Sorsele i Lappland.

Några år senare kan hon nu konstatera att det gått riktigt bra.

– Jobbar man hårt och håller nere kostnaderna så går det. Och här lockas vi av att kunna ägna fritiden åt fiske och natur, säger hon.

Men forskaren Johan Claesson är pessimist. Han tror att avfolkningen i stora delar av landet kommer att fortsätta:

– Men många tjänsteföretag har stora möjligheter på landsbygden i Mälardalen och vissa delar söderut i Sverige. Men för glesa landsbygden som ligger långt ifrån större orter är framtidsutsikterna sämre.