<![CDATA[]]>

Högre bensinpris problem för glesbygdsföretag

Gustaf Brickman

Publicerades: 28 september, 2012

Allt högre bensinpriser, i kombination med den höga svenska bensinskatten, ställer till problem för svenska företag – framför allt i glesbygden. Nu varnar företagarförbundet för konsekvenserna.

– Utanför storstäderna är man mer beroende av bilen. Som företagare kan du inte heller använda kollektivtrafiken i samma utsträckning och det är inte alltid så enkelt att bara höja priset för kunderna, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.

Företagarförbundet säger därför att det är viktigt att inte drivmedelspriserna fortsätter att stiga. Det drabbar många småföretagare hårt, framför allt i 
glesbygden men även de som jobbar inom transportsektorn.

Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens Riksförbund, håller med.

– Vi tycker att man bör se över beskattningen. Det här är en viktig fråga och konsumenterna klarar inte av hur höga priser som helst, säger han till Dagens Industri.

Drivmedelsskatterna utgörs idag av energiskatt (3,14 kr) och Koldioxidskatt (2,51 kr), totalt 5,65 kr/liter för bensin. Motsvarande för diesel är 4,67 kr/liter och naturgas 1,62 kr. Det är en ökning med 36 öre (bensin), 51 öre (diesel) och 34 öre (naturgas) sedan 2010.