<![CDATA[Foto: Mattias Vepsä]]>

Idag kan småföretagarnas öde avgöras

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 september, 2014

Valresultatet har gett Stefan Löfven ett tufft jobb att få ihop en regering. Idag träffar han Alliansens partiledare, en och en. Han ser samarbetsmöjligheter inom näringslivsutveckling – dit småföretagarfrågor hör.

Idag blir en viktig dag för både Stefan Löfven och Sveriges småföretagare. Senast nästa fredag, den 26 september, ska Löfven rapportera till riksdagens talman Per Westerberg hur hans regeringsbildande har gått. Ambitionerna är höga.
– Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att landa i den slutsatsen, säger han till TT.

Under dagen möter han därför Alliansens ledare, en och en. Löfven ser samarbetsmöjligheter inom näringslivsutveckling, hur hela Sverige ska kunna utvecklas, säger han till TT. Här ryms bland annat småföretagarfrågor.

Först ut att möta Löfven är Centerledaren Annie Lööf som redan på valnatten sa bestämt nej till att sitta i en Socialdemokratisk regering.

I går på Twitter skrev hon ”I morgon bitti kommer jag att träffa Stefan Löfven. Jag kommer framföra samma sak som jag sagt till talmannen och tidigare i veckan i media”.

Under morgonen förtydligade hon samma budskap som tidigare på väg in till mötet med Löfven i riksdagen.
– Det är nej till att sitta i regeringen med Socialdemokraterna, ja till Alliansens budgetmotion och ja till att fortsätta med de blocköversskridande överenskommelser som redan finns. För budgeten får Stefan Löfven söka stöd hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet. säger Annie Lööf till TT.

Löfvens huvudfokus är att förhandla fram en regeringsförklaring med Miljöpartiet och ett budgetförslag, vilket Vänsterpartiet krävt för att komma till förhandlingsbordet.

Hans stora problem är att få vänsterpartiet med sig. Jonas Sjöstedt kommer att utnyttja sitt förhandlingsövertag och vill inte stödja en regering som bedriver borgerlig politik. Nu hotar han med nyval:

– Ställ kvar valstugorna i någons trädgård och sälj dem inte än. De kan snart behövas, sa han på onsdagskväll i ett tal på Youtube till partiets lokalföreningar.