<![CDATA[]]>

Örjans idé är 400 år gammal

Anders Andersson

Publicerades: 14 juni, 2009

Örjan Thornés historieintresse har gett honom en finalplats med en idé som är nästan 400 år gammalt. Med en spännande story vill han väcka liv i ett gammalt brädspel som hittats i Vasaskeppet.

Örjan är räddningschef i Svedala och håller också ledarskapskurser, en del med historiska personer som förebilder. Länge har han också funderat på att göra affär av ett gammalt brädspel.

När han kom till Stockholm för att presentera sin idé för juryn var han riddarklädd och hade svärd i handen:

”Idén är att genom ”storytelling” göra ett urgammalt brädspel till ett modernt sällskapsspel. Jag vill göra kopior av ett brädspel från 1600-talet som hittats i regalskeppet Vasa. Brädspelet Revertier bygger på ursprungliga reglerna som växte fram under korsfararnas tid.

Det hittades i regalskeppet Vasas aktre delar, där befälet hade sina tillhörigheter. Det var gjort för att ta med på resan och bestod av en liten hoppfällbar låda. Spelet var tillverkat i ask och ek med brickor av lönn och päron. Fyndet av brädspelet gav mig idén att återuppta intresset för det gamla svenska brädspel som på senare år har blivit bortglömt.”

– Jag har arbetat länge med att leta fram historiska fakta och att skriva ner reglerna till spelet. Spelet är ett tärningsspel för två personer där brädet är slagfältet där striderna utkämpas, säger han.

Logga till spelet, som är hans företags logotype med valspråk ”Luce Duce”, har han klar på sin hemsida.

– Om jag vinner tävlingen ska jag använda prispengarna för att utveckla spelet. Jag tror det finns en marknad i hela Norden och i Tyskland och Frankrike. Även om jag inte vinner räknar jag med att spelet ska kunna komma ut. Och jag fortsätter att spela brädspel med min svärfar.

Nästa finalistpresentation: Städklubb på nätet.