<![CDATA[]]>

Petra och Camilla klår kakjätten Anna

Camilla Björkman

Publicerades: 7 mars, 2011

Det strömmar in nomineringar till David-mot-Goliat-priset. En av dem är Camilla och Petra på Arbrå Ångbageri. Med personlighet, humor och naturliga ingredienser knappar de in på jättar som Annas pepparkakor. Nominera ditt företag du med!

I senaste numret av Driva Eget som är ute i butik nu lyfter vi fram en av de nominerade till Driva Egets David-mot-Goliat-pris: Arbrå Ångbageri i Bollnäs. Att drakar som Annas, Gille, Nyåkers och Bergmans dominerar kakbranschen med sina stora fabriker märks inte här. Mjölet flyger i luften och rader av plåtar fylls med bland annat pepparkakor, finska pinnar, havrekakor och kolakakor.

– Vi lägger ingen energi på de stora jättarna. Vi är en uppstickare som kör stenhårt på vår egen grej, säger Petra Abrahamsson som äger och driver bageriet tillsammans med Camilla Erlandsson.

De träffades på en Almi-utbildning för kvinnor som ville köpa företag. Båda var anställda men längtade efter något eget, så när Arbrå Ångbageri lades ut till försäljning slog de till. Att de aldrig direkt bakat eller jobbat i ett bageri var inget de funderade på.

– Det var bara till att lära sig, skrattar de.

Sedan dess har tjejerna bokstavligt talat satt färg på det gamla bageriet, som startades redan 1892. Kakburkarna designades om i en ljusblå ton som sticker ut, och de gamla grå stålskåpen målades i rosa. Mycket hjälp fick de från killarna som sålde företaget.

– När vi köpte företaget visste vi att det var en superbra produkt. Det var paketeringen och själva företagandet som behövde göras om, säger Petra.

För att sticka ut har de gjort om hemsidan rejält – med sig själva som modeller i färgglada 50-talsförkläden. De jobbar även med storytelling: Historien om hur de två tjejerna tog över herrarnas bageri utan att kunna baka, och målade om allt i rosa, har spritt sig och gett dragskjuts till försäljningen. På bara ett år har Petra och Camilla dubblat omsättningen.

Men även om de inte bryr sig om jättarna drar de gärna nytta av dem – genom att fynda begagnat:

– Vi har en begagnad kakmaskin och en ugn från Bergmans Pepparkakor i Ljusdal, säger Petra nöjt.

Nominering från Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson:
”Att ge sig in i pepparkaksbranschen med Annas, Gille, Nyåkers, Bergmans med flera kan ju tyckas helt galet men med hög kvalitet på produkten och nya, designade burkar har vi på ett år lyckats dubbla omsättningen på Arbrå Ångbageri. Vi är två tjejer som brinner för att driva företag och inte kunde någonting om bakning när vi drog igång.”

Nu har vi stängt för nomineringar till David-mot-Goliat-priset – men missa inte prisutdelningen på Eget Företag-mässan i Älvsjö oktober 2011. Läs mer om de nominerade här.