<![CDATA[]]>

Så ska Lööf få fler entreprenörer

Camilla Björkman

Publicerades: 6 juli, 2013

Fler entreprenörer och mer satsningar på landsbygden talade C-ledaren Annie Lööf om på Centerpartiets dag i Almedalen. Nu vill hon konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och skrota den stela arbetsrätten.

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf talade på Centerpartiets dag på lördagen låg fokus på jobb och miljö. Hon sa att det inte går att prata om jobb utan att prata om företag.

– Ändå är det så den politiska debatten ser ut. Jobben ska magiskt dyka upp, samtidigt som företagen ska beskattas hårdare. En sjuåring skulle kunna se luckor i det sättet att resonera. Löfvén, Fridolin och Sjöstedt gör det inte, sa hon.

För att skapa fler jobb vill hon minska företagens kostnader att anställa – där både ett minskat sjuklöneansvar och sänkta arbetsgivaravgifter är viktiga. Hon vill också ”kapa i regeldjungeln” och införa ett lärlingssystem.

För att få en mer flexibel jobbmarknad vill hon konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen. Hon sa att det är orimligt att allt statligt krut läggs på en myndighet som lyckas med den tveksamma bedriften att förmedla ett av tio jobb:

– Det är dags att vi inför jobbpeng så att den som letar jobb själv kan välja om det är IF Metall, om det är ett bemanningsföretag eller en kulturentreprenör som bäst kan lyckas med matchningen för dina drömmar och din kompetens.

Även den ”stela arbetsrätten” fick sig en känga:

– Om arbetsförmedlingen är en elefant i rummet, så är den stelbenta arbetsrätten en helig ko. Som Centerpartist gillar jag naturligtvis djur, men jag är ledsen – den här kon måste slaktas.

Hon gick vidare och talade om vikten av att utveckla landsbygden och göra det enklare att bygga på platser nära vattner i områden som är glest befolkade.

– Sverige behöver växa i takt. Det handlar om jobb i både Husby och Hofors. Det handlar om hållbarhet. Men det handlar framförallt om en ideologisk övertygelse att varje liten plats i Sverige har förutsättningar att växa om man får fler entreprenörer och mer makt vid köksbordet, sa hon.

En stor del av talet handlade om miljö. Hon sa att hon är övertygad om att höga och tuffa målsättningar gör näringslivet konkurrenskraftigt.

– En riktig miljöpolitik kräver inte att vi tar på oss tagelskjortan och backar bandet. En riktig miljöpolitik ser till att vi både kan rädda världen och skapa fler jobb. Samtidigt.