<![CDATA[]]>

Reinfeldt vill ändå sänka arbetsgivaravgifterna för unga

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juli, 2013

Handledarstöd och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Det föreslog regeringen på onsdagen i Almedalen – trots en ny rapport som visar att subventionen inte ger någon effekt.

I sitt tal presenterade Fredrik Reinfeldt ett förslag från regeringen som ska göra det billigare att få in fler unga på arbetsmarknaden.

Det handlar om två subventioner som företag får använda sig av om man anställer unga:

  • Ett handledarstöd på 2 500 kronor i månaden under ett års tid.
  • Sänka arbetsgivaravgifter från 21 000 kronor i månaden till under 9 000 kronor i månaden för en ung person på ett så kallat ”YA-jobb”.

– Ungdomarna som anställs får avtaslsenlig lön och dessutom handledning. Företagen får en ny nya drivkraft att anställa fler av alla de unga som nu går arbetslösa, sa han inför den stora publiken i Almedalen.

Regeringens förslag presenterades redan i mars, men EU-kommissionen har nu tittat på det och gett sitt godkännande. Det betyder att förslagen kan träda i kraft vid årsskiftet.

Samtidigt släpper fackförbundet Handels en rapport där de menar att sänkta arbetsgivaravgifter för unga inte har lett till fler jobb – utan tvärtom till färre.

– Statistiken visar tydligt att det finns långt mer effektiva sätt att minska ungdomsarbetslösheten, säger Susanna Gideonsson, Handels förste vice ordförande, i Driva Egets artikel här.