<![CDATA[]]>

”Krävs fler coola innovationsföretag”

Camilla Björkman

Publicerades: 6 juli, 2013

Annie Lööf (C) vill skapa bättre villkor för småföretagarna och få fler företag ute i landet att blomstra. Men för att klara klimatutmaningen krävs fler coola innovationsbolag, sa hon Centerpartiets dag i Almedalen.

När Annie Lööf (C) höll presskonferens på Centerpartiets dag på lördagen lyfte hon upp småföretagarfrågorna på agendan.

Hon sa bland annat att hon vill konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen för att på ett bättre sätt matcha utbud och efterfrågan.

– Är man ingenjör ska man kunna gå till en förmedling som är nischad mot företag som söker det. Är man ung finns kanske en ungdomsförmedling, säger partiledaren till Metro.

Jan Björklund (FP) la under fredagen fram ett förslag om ett nytt lärlingssystem, något även Annie Lööf vill driva igenom. Hon vill också sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagare och slopa den andra sjukveckan som företagen idag får betala.

En viktig fråga för Centerpartiet är att skapa fler jobb ute i landet. Enligt en analys som Centerpartiet har låtit göra skulle 17 000-25 000 nya jobb kunna skapas i Sveriges bruksorter om alla företag hade möjlighet att utvecklas och växa. Med hjälp av det nya lärlingssystemet och att göra det billigare för företag att anställa menar Annie Lööf att bruksorterna kan blomstra.

Ett investeraravdrag för att lättare skapa tillgång till kapital för att starta ny företag ligger också i förslagspotten.

I sitt tal på lördagen kommer Annie Lööf att tala om jobb och miljö. Hon säger till Metro att det finns dem som säger att för att klara klimatet ”ska man ta på sig tagelskjortan och cykla till jobbet”:

– Jag säger nej, jag är helt övertygad att det går att förena jobb och tillväxt och klara klimatutmaningen. För att göra det krävs fler coola innovationsföretag.