<![CDATA[]]>

Varför ratar akademikerna småföretagen?

Anders Andersson

Publicerades: 30 juni, 2013

Almedalsveckan är igång. På gator, torg och i alla tänkbara lokaler i Visby är det debatt.  Bland Almedalens 2 273 arrangemang handlar 25 om småföretagande – ett av dem om att universiteten och akademikerna ratar småföretag.

Mittuniversitetet i Sundsvall har funnit att 99,4 procent av Sveriges företag är mikroföretag eller småföretag och att dessa anställer 60 procent av Sveriges befolkning.

Men det är storföretagens anställda akademiker som har bäst kontakter med universitet och högskolor. Det ger småföretagen sämre möjligheter att hitta duktiga akademiker till sina företag, eftersom storföretagen handplockar de bästa.

Detta ska diskuteras på ett seminarium under måndagen med rubriken Hur förbättra vi företagsklimatet? Professor Anders Lundström har forskat i ämnet.

Här hittar du de 25 arrangemang som handlar om småföretagande från 30 juni till 7 juli under Almedalsveckan i Visby.
Nyföretagande och entreprenörskap ger samhällsvinster konstarerar Nyföretagarcentrum på ett av dessa seminarier. I ett annat diskuterara Nyföretagarcentrum hur entreprenörskap ska främjas och i ett tredje om hur vi skulle kunna hitta ett bra system för mikrolån även i Sverige.

Småföretagarnas riksförbund slår ett slag för lärlingssystem i ett seminarium och SRF undrar i ett annat hur de svenska företagen egentligen mår. Många av seminarierna har en grön vinkel och miljöfrågor är årets favoritämne.

Almedalsveckan har fler arrangemang än någonsin. Men hur stor publik vart och ett av de över 300 seminarierna per dag drar är en annan sak. Det finns risk för att antalet debattörer ibland är fler än antalet åhörare.

Varje parti har en dag vardera – det börjar med Kristdemokraterna och slutar med Socialdemokraterna. Driva Eget följer noga vilken av partiledarna som mest tar upp småföretagarnas många viktiga frågor.

LÄS ÄVEN: Anders Andersson här om Almedalen som ett slöseri med skattepengar.

LÄS ÄVEN: Anna Fagerströms blogg här med fler länkar om du hittar rätt bland allt som händer i Visby under Almedalsveckan.