Våra experter svarar på läsarnas frågor. Foto: Getty Images

Kan jag använda utdelningsutrymmet efter konkursen?

Redaktionen

Publicerades: 20 mars, 2018

Kan man använda sparat utdelningsutrymme för ett aktiebolag som gått i konkurs? Våra experter svarar på läsarnas frågor.

Vi får många frågor till Driva Eget från våra läsare. En fråga som vi fått från signaturen Tommy handlar om sparat utdelningsutrymme.

”Jag har ett så kallat sparat utdelningsutrymme i mitt tidigare fåmans-AB, sparat under ett flertal år. Är denna summa något som jag på något intelligent sätt kan hantera eller utnyttja i kommande deklarationer? Bolaget försattes i konkurs 2016.”

/Tommy

Ingen kapitalvinst

Det sparade utdelningsutrymmet används för att beräkna hur stor del av en utdelning eller kapitalvinst som ska beskattas med kapitalskatt och inte tjänstebeskattas. När ett bolag försatts i konkurs uppkommer ingen kapitalvinst, utan det blir en kapitalförlust. Förlusten påverkas inte av det sparade utdelningsutrymmet och du kan inte heller använda det i något annat bolag. Ditt sparade utdelningsutrymme finns kvar så länge bolaget ägs av dig. När bolaget nu är försatt i konkurs har du således ingen användning för det sparade utdelningsutrymmet längre.
/Maria Sommert, EY