<![CDATA[]]>

Sverige behöver tankefabriker

Annika Rosell

Publicerades: 2 november, 2012

Världen är på väg mot en ekonomi där kunskap är råvaran och förmågan att tänka blir motorn i ekonomin. För att hänga med behöver vi i Sverige bli mästare i att tänka snabbt och djupt. Det skriver Mats Lindgren, vd för analysföretaget Kairos Future, i en artikel på DN Debatt.

Tv-programmet ”Uppfinnarna” på TV 4 söker efter nya, banbrytande uppfinningar som kan bli lönsamma för både uppfinnaren själv och Sverige. Programmet hade premiär i går.

En av de mest kreativa idéerna kom från en ung flicka, som hade tänkt ut ett sätt att få ur hela innehållet i fil- och yoghurtförpackningar med hällpip som många retar sig på. Hennes lösning var lika enkel som genial – en perforering mitt på paketet, så är problemet löst.

Och det är precis den typen av tänkande som Sverige behöver, menar civilingenjören Mats Lindgren, som är vd för analysföretaget Kairos Future. Han utvecklar sina tankar i en artikel på DN Debatt.

Mats Lindgren lyfter fram Apple som ett företag som har förstått värdet av konceptuellt tänkande. För tio år sedan var företaget näst intill bankrutt, i dag är det ett av världens högst värderade företag. Den resan har man inte gjort tack vare egna uppfinningar – utan för att man har haft förmågan att fånga en tidsanda, lånat och köpt idéer och förvandlat det till lönsamma produkter.

Efter industrisamhället och tjänstesamhället kommer nu tankesamhället, menar Mats Lindgren. Och för att högskolan ska vara relevant i det nya samhället måste den utbilda i tänkande – alltså förmågan att sätta in frågor i ett sammanhang och kombinera idéer till unika produkter.

Men det betyder inte att behovet av kunskap kommer att försvinna. Tvärtom. ”I själva verket behöver vi mer kunskap, större bredd och bättre förmåga till sammanhang än någonsin, eftersom kunskapen är själva råvaran för tänkandet”, skriver Mats Lindgren.

Något att tänka på för den hallänning som i tv-programmet visade en maskin han byggt för att förlänga räckvidden hos en el-bil. Tyvärr skulle uppfinningen förbruka lika mycket energi som den genererade. Det var enkel fysik, men den entusiastiske uppfinnaren vägrade lyssna på argument som utgick från naturlagarna.

Så rådet får bli läs på först – och tänk sen.