Mordgåtor till festen. Foto: Maria Hansson

Läraren som sadlade om – till mord

Redaktionen

Publicerades: 19 oktober, 2018

Nina var grundskolelärare men en resa fick henne att starta eget och börja skriva mordgåtor för fester. Idag har hon tusentals kunder i norden.

Allt började när Nina Cernold, som då jobbade som lärare i Falu kommun, åkte och hälsade på en väninna i USA 2006.

– Jag trivdes bra med jobbet och hade en trygg tillvaro. Men så berättade min kompis att hon varit på en fantastiskt rolig fest hemma hos en kompis som ordnat ett ”murder mystery party”. De hade klätt ut sig, fått ett manus och roller de skulle spela. ”Det här skulle du älska Nina” sa hon, och hon känner mig, berättar Nina.

Väl hemma letade Nina efter något motsvarande, men insåg att det inte fanns i Sverige ännu.

– Någon måste vara först, tänkte jag. Så jag skrev en mordgåta, gick till bokhandeln och köpte en låda med ett program för att göra hemsidor, och la ut gåtan till försäljning på nätet.

Kunderna nappade – och bad om mer.

– Det tog kanske fyra, fem år innan jag sa upp mig, kaxigt nog, och tänkte att blir det kris kan jag alltid vikariera. Så nu driver jag NiCe förlag på heltid och kämpar på.

Mord för julbord

Än, sisådär åtta år senare, har Nina inte behövt vikariera. Däremot har hon tagit fram 15 mordgåtor för upp till 60 personer (och ett för ännu fler deltagare är på gång), och utvecklat från att bara sälja enkla pdf-filer till mer omfattande eventpaket. Kunderna är både privatpersoner och företag. Gåtan ”Mordnatt råder” passar till julbord.

– Fast jag har Inte skrivit alla gåtor själv, det hinner jag inte, utan har ett samarbete med två skribenter.

De som köper en deckargåta ordnar själva en middag. I paketet ingår rollbeskrivningar som skickas ut till gästerna, som sen dyker upp utklädda och i karaktär. På plats får de en lista med punkter de ska utföra någon gång under kvällen (till exempel ”Du tror Castro har ett förhållande med din fru – konfrontera honom!”).

– Det är inte så styrt, inga givna dialoger och inget behöver ske i en viss ordning. Ingenting man gör eller säger kan förstöra mordgåtan. Det är bara att slappna av, ha kul och köra.

Många kunder har berättat att ”de tysta” i bekantskapskretsen eller på kontoret plötsligt kliver fram, berättar Nina.

– Att de får se nya sidor hos arbetskamrater och vänner. Min största utmaning är att förklara hur prestationslöst det här är. Man kanske tror att man ska bli blyg, men sen räcker det att det är en eller två som går in för det så hänger resten med.

Olika uppdrag

En person på festen får i uppdrag att spela den som mördas – och får sedan en annan roll, oftast polis. Polisen får ett kuvert med ledtrådar att läsa upp i slutet av kvällen och det är då själva gåtan får sin lösning, när deltagarna antecknat vem de misstänker.

– Det är svårt att skriva ledtrådar, det krävs verkligen tankeverksamhet för att få det att gå ihop.

Utöver mordgåtor har Nina nu även tagit fram ett läromedel. Ett rollspel för barn som heter Mysteriefabriken och som finns på både svenska och engelska, med syfte att främja språkutveckling och komma bort från stillasittande.

– De går in i detektivroller och får lösa spännande deckargåtor. Jag är mycket stolt över konceptet och det är skönt att få knyta ihop säcken och få nytta av min utbildning som lärare nu som läromedelsuppfinnare. Det är så himla kul att se hur barnen går in i sina roller, de flesta – även vuxna – går in med liv och lust i det här och engagerar sig så otroligt.

Idag har Nina tusentals kunder i norden. Omsättningen ökar stadigt.

– Det som drivit mig framåt är att kunderna varit helt exalterade. Det här behövs i kontrast till den digitala världen, mitt koncept fokuserar på det fysiska mötet, att agera och kommunicera. Jag älskar det jag gör, mitt liv och min tillvaro, kunderna. Även om jag kan sakna skolan ibland har jag aldrig ångrat mitt val att lämna den.

Fakta:
Nina Cernold driver NiCe förlag med koncepten Svenska Mordgåtor och Mysteriefabriken. Läs mer på svenskamordgator.se och mysteriefabriken.se.