<![CDATA[]]>

Två typer av bluffakturor – så här hanterar du dem

Anders Nyman

Publicerades: 30 juli, 2013

En falsk faktura eller en kapad faktura – bluffarna tar till olika metoder för att lura dig att betala. Så här ska du agera när någon av dem dimper ner i brevlådan.

När fakturaskojarna försöker blåsa dig med falska fakturor använder de olika metoder. Två av de vanligaste är dessa två.

METOD 1: Falska fakturor
En faktura för något du inte beställt är en falsk faktura och ett rent bedrägeri. Innehåller den däremot texten ”detta är ett erbjudande” är den i stället ett ”fakturalikt erbjudande” (se nedan).

Så vilseleds du: En falsk faktura syftar till att lura dig att tro att den rör något du beställt. Den gäller ofta något allmängiltigt som annonsering eller nummerupplysning, och kan vara utformad på ett sätt som efterliknar etablerade företag. Den kan också innehålla hot om inkasso/kronofogden om du inte betalar.

Agera så här: Är det en ”riktig” faktura och inte bara ett fakturalikt erbjudande måste du bestrida den (så här). På så sätt skyddar du dig om det skulle bli en tvist, eller om skojaren skulle gå till kronofogden. Polisanmäl också och rapportera till varningslistorna. Om du får brev om att det finns ett avtal med dig efter tidigare kontakt är det avsändaren och inte du som ska kunna visa det.

METOD 2: Kapade fakturor
En kapad faktura är en vanlig faktura från ett seriöst etablerat företag som stulits ur en brevlåda, kopierats och försetts med bedragarens kontonummer. Den skickas sedan vidare till mottagaren med hopp om att mottagaren ska skicka pengar till bedragaren.

Så vilseleds du: En kapad faktura kan vara omöjlig att särskilja från en äkta, förutom att bank- eller plusgironumret är utbytt. För att mottagaren ska betala till det falska kontot kan bedragaren ha lagt till ett ”OBS! Nytt konto”.

Agera så här: Enligt de flesta jurister är fakturamottagaren den som är skyldig att se till att pengarna betalas till rätt konto. Var uppmärksam på ändrade betalnings- uppgifter. Gironummer kan kontrolleras på bgc.se eller plusgirot.se. Betalningsmottagare syns också i regel i internetbanken. Var uppmärksam på om Posten fått brevlådor uppbrutna i närheten. Har du lurats ska du omedelbart polisanmäla händelsen.

Det finns också en tredje metod: falska erbjudanden, som ser ut som en faktura med inbetalningskort.