Åklagaren begär mer tid i härvan kring Företagsopinion

22 november, 2018


				Företagsopinion utreds av polisen. Foto: Getty Images

Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet har återigen begärt och fått anstånd med åtalet mot San Fransokyo AB. Nu ska åtal väckas senast 12 december.

Det var i slutet av 2017 som en förundersökning inleddes mot varningslistade estländska Företagsopinion OU, som lurat företagare med utskick av vilseledande blanketter. En förundersökning gällande grovt penningtvättsbrott inleddes därefter mot företaget San Fransokyo AB, som fungerat som betalningsmottagare åt både Företagsopinion och likledes varningslistade Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen.

Åklagare beslagtog 449 736 kronor från San Fransokyos bankkonto i april 2018 och begärde bland annat ut material från estländska myndigheter. Förundersöknngen har dock dragit ut på tiden, och Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet på nationella åklagaravdelningen har sedan dess flera gånger begärt och fått anstånd med åtalet mot företagets företrädare.

LÄS OM HELA HÄRVAN HÄR

I den senaste begäran skriver kammaråklagare Sara Nilsson att en stor mängd information hämtats in, bland annat om konton, andra misstänkta bolag och från Postnord. Informationen håller på att analyseras och sammanställas, något som “har kommit en bra bit på väg” enligt åklagaren. Information ska också ha inhämtats från anmälare och andra.

San Fransokyo meddelar Södertälje tingsrätt via sin företrädare, advokat Peter Nilsson på Stahre Persson Advokatbyrå, att de går med på att åtalstiden förlängs till 12 december. Penningbeslaget på närmare en halv miljon kronor kvarstår under tiden.
LÄS OCKSÅ: Anders Andersson om Företagsopinion

AV ANDERS NYMAN

 
Fulsäljet drabbar småföretagare
Blev du  lurad i  somras? Gör så här!
Varning för Google-bluffen