<![CDATA[Foto: Istock]]>

6 morgonrutiner som gör dig effektiv

Ebba Arnborg

Publicerades: 13 februari, 2018

Börjar du dagen som en superhjälte eller en zombie? Rivstarta dagen med de här enkla knepen så tankar du energi och orkar mer.

Satsa på tydliga rutiner varje morgon så kommer du få ett bättre liv, det hävdar den amerikanska entreprenörssajten Inc. De har sammanställt en lista med saker du ska göra varje morgon för att bli mer produktiv. Här har vi valt ut de bästa – som du hinner göra under en timme.

1. Kolla INTE mejlen eller Facebook (0 minuter)
Hela 80 procent av alla som är mellan 18 och 44 år kollar sin telefon inom en kvart från det att de vaknat. Men börjar du dagen med att svara på mejl och notifieringar gör du det andra vill istället för att fundera över vad du vill. På så sätt förlorar du kontroll över tiden och blir mindre kreativ.

2. Meditera (5 minuter)
Ta en stund där du samlar energin och hittar lugnet så kommer du att ha ett större fokus under dagen. Det behöver inte vara mer avancerat än att du sätter dig ner på sängkanten, blundar och andas djupt. Andas in genom näsan, håll andan några sekunder och andas sedan ut genom munnen. Passa på att tänka på saker du är tacksam för, det kommer att hjälpa dig se positivt på resten av dagen.

Läs mer: Så hanterar du stress

3. Träna – och tanka kunskap (25 minuter)
Rör på dig i 20-45 minuter. Det får din kropp att svämma över med dopamin, ökar ditt självförtroende och gör dig mer produktiv. Passa på att lyssna på podcasts eller ljudböcker medan du tränar så får du mental utveckling också.

4. Ta en kall dusch (5 minuter)
Att regelbundet duscha kallt påverkar ditt immunförsvar positivt, dessutom får du bättre blodcirkulation, ämnesomsättning och matsmältning. Forskning har även visat att det hjälper mot depression.

5. Ät 30 gram protein (10 minuter)
Forskning har visat att 30 gram protein en halvtimme efter att du vaknat är ett bra sätt att börja dagen. Proteinrik mat håller dig mätt längre än annan, eftersom den tar längre tid att smälta. Dessutom håller den ditt blodsocker stadigt, vilket förhindrar hungertoppar. Att äta protein först minskar också ditt sug efter snabba kolhydrater. Ägg, nötter, kött och frön är bra val.

Läs mer: Ät smart – så får du energi till företaget

6. Skriv dagbok (10 minuter)

Plocka fram penna och papper och skriv ner dina största mål med dagens jobb. Då blir det enklare att fokusera på vad som är viktigt för dig, och du får mer gjort. Forskning visar att hjärnan är som mest aktiv och kreativ på morgonen så passa också på att brainstorma kring de projekt som du arbetar med.