<![CDATA[]]>

Hon utmanar förlagsjättarna

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 juni, 2013

Efter 15 år som mellanstadielärare och ytterligare 15 års erfarenhet på ett stort läromedelsförlag bestämde sig Mirvi Unge Thorsén för tre år sedan att utmana förlagsjättarna. Hon startade eget förlag och är nu nominerad i vår David mot Goliat-tävling.

I jobbet som redaktör och förläggare på det stora läromedelsförlaget tyckte Mirvi Unge Thorsén att det fattades en viss typ av läromedel på marknaden och bestämde sig därför för att det var dags för nästa steg i livet: starta eget.

Nu ger hennes förlag ut läromedel i matematik och då i första hand för elever med särskilda behov.
– De stora förlagen tar inte fram så mycket material för barn som behöver särskilt stöd, eller barn som är duktiga i matte och som behöver utmaningar – jag såg att här behövs det nytänkande, säger Mirvi Unge Thorsén.

Hon är också väldigt intresserad av bild och form och såg chansen att få jobba mer formgivning i sitt eget förlag.
– Det är ganska dyrt att starta förlag, du ligger bland annat ute med tryckkostnader och formgivningen kostar också mycket när det är ett läromedelsföretag. Men jag behövde inte ta in det till en början och såg möjligheten att starta upp utan att ha massor av pengar.

Mirvi Unge Thorsén gjorde en fyraårsplan, sa upp sig och – planen har hållit.
– Ja, det har gått helt enligt min plan. Min man frågar: ”Hur kan du veta hur mycket böcker som ska säljas?” Men jag har gjort prognoser i 15 år, jag vet!

Hur gör du för att konkurrera med de stora jättarna då?
– Dels har jag nischen, som väcker uppmärksamhet, dels är jag ute på samma mässor som de stora. Jag fick rådet att inte se för liten ut från början – utan att sprida ut mig så jag ser större ut. Jag har inte lika stora montrar som de största förlagen på mässorna, men ibland har jag nästan lika många bord. Och jag har en katalog som de andra, den gör jag själv.

En annan erfarenhet som hon tog med från det stora förlaget var att skriva månadsrapporter. Hon skriver ned konkurrensanalys, produktutveckling och andra olika parametrar.
– Det blir som en digital dagbok. Jättekul att gå tillbaka i. Och när du är orolig om du inte säljer så mycket en viss tid, kan jag gå tillbaka ett år och se att det inte gjorde det vid den tidpunkten heller.

Efter ett och ett halvt år har förlaget gett ut 77 böcker. Hon jobbar med 14 författare och flera illustratörer, däribland Oscarsvinnaren Lorne Peterson, som vunnit Oscar för specialeffekter i Indiana Jones.
Mirvi Unge Thorsén har jobbat hårt.
– Nu har jag blivit tillsagd att ta det lugnare, men första året hade jag ingen semester och det blev jobb på helger också. Det går inte att som litet förlag bara göra en eller två böcker, du måste ha en lång backlist (listan över utgivna böcker, reds. anm.) och det var en del i min affärsplan – jag visste hur många böcker jag måste ge ut.

NOMINERING
”Det är inte så vanligt att det startas läromedelsförlag. Det är hård konkurrens och mycket dyrt att ta fram nya läromedel. Eftersom jag själv kan producera en stor del av våra böcker, har jag lyckats hålla kostnaderna nere och följer helt den fyraårsplan jag satte upp innan start.”
Mirvi Unge Thorsén, grundare av Askunge Förlag

NOMINERA DU OCKSÅ: Vem vill du ska bli årets David mot Goliat? Nominera här!

LÄS OCKSÅ: