<![CDATA[]]>

De satsar på det etiska avslutet

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 september, 2013

Mälardalens Smådjurskrematorium är nästa nominerade företag i vår David mot Goliat-tävling. De erbjuder kremeringstjänster av sällskapsdjur.

När Martina Webers och sambon Daniel Jonssons hund var gammal hittade de ingen i området som kunde hjälpa dem den dagen hunden dog.
– Ingen i regionen erbjöd vad vi ville ha – med en etisk hantering genom hela ledet där allt blir ordentligt gjort. Från transportering till själva kremeringen och vad som händer med askan, berättar Martina.

Farfar startade krematorium
De ringde vidare till djursjukhusen för att kolla efterfrågan av kremeringstjänster och såg att det fanns ett behov. De bestämde sig därför för att starta upp. Ett ytterligare skäl var att Martinas farfar också drev ett smådjurskrematorium på sjuttiotalet då han var en av de första som startade sådant.
– Vi vill erbjuda ett etiskt alternativ, en etisk hantering av djuren när de går bort. Inte precis som den mänskliga hanteringen, men så nära vi kan komma. Husdjuren tar allt större plats i våra liv och förtjänar mer än att hanteras som avfall efter sin bortgång. Vi tar hand om alla typer av vanliga sällskapsdjur – från de tyngsta hundarna till små hamstrar.
På tre år har Mälardalens Smådjurskrematorium vuxit sig allt större – ja, snart har de vuxit ur sina lokaler och de kikar efter nytt.

”Ganske osynliga mot djurägaren”
I dag samarbetar de mest med veterinärer på djurkliniker och -sjukhus i Mälardalen, omkring ett trettiotal förutom de privatpersoner och andra veterinärer som finns som kunder.
Till Stockholm åker de till exempel två gånger i veckan och hämtar djur.
– Vi är ganska osynliga mot djurägaren. Vi hämtar och lämnar tillbaka urnorna till de som har valt den typen av kremering. Eller så delar vi ut information via djursjukhusen om vilka vi är och var askan finns, om djurägarna har valt att de inte vill ha tillbaka askan.

Vill kunna kremera hästar
Företagets mål är att expandera, de ligger i förhandling med flera djursjukhus som kan bli nya kunder.
Och så ska de ta hand om hästar.
– Ja, vi vill kunna erbjuda kremering av hästar, vilket har varit mycket efterfrågan kring, säger Martina Weber.

NOMINERING
”Jag vill nominera min dotter och hennes sambo som har startat ett smådjurskrematorium, Mälardalens Smådjurskrematorium AB, och genom sitt arbetssätt lyckats få flera djursjukhus att gå över till dem istället.”
Kickie Weber

NOMINERA DU OCKSÅ: Vem vill du ska bli årets David mot Goliat? Nominera här!

LÄS OCKSÅ: