<![CDATA[]]>

Småländsk envishet gjorde honom till vinnare

Camilla Björkman

Publicerades: 5 oktober, 2013

Han började som arbetslös med en enda produkt att sälja. Idag omsätter Anders Bengtssons webbshop mångmiljonbelopp. På lördagen vann han i tuff konkurrens Driva Egets David mot Goliat-pris 2013!

När jättarna lägger massor av pengar på marknadsföring sätter Anders Bengtsson från Gislaved i Småland upp en kamera i ladugården hos en bonde – och sänder live från kossorna på nätet.

Det är bara ett exempel på smarta marknadsföringsknep som denne ”David” mot Goliat har tagit till för att med snabba steg utmana de stora jättarna i branschen. Hans kreativitet och entreprenörsanda gjorde att han på lördagen kammade hem vinsten i Driva Egets David mot Goliat-pris på mässan Eget Företag i Älvsjö.

– Det känns fantastiskt kul att få bekräftelse för allt hårt jobb man har lagt ner, jublade en glad vinnare efter prisutdelningen på scenen.

Med sin webbshop Lantbutiken.se, som säljer lantbruksprodukter och produkter till de som bor på landet, slåss han med två anställda mot miljardbolag som Granngården. Här har han sin småländska envishet att tacka för att han lyckats:

– Man lyckas inte första, andra eller femte gången utan kanske tionde gången. Och sen är det bara att börja om på nytt igen. Det är bara hårt jobb som gäller, säger han.

Från början sålde Anders Bengtsson bara en enda produkt, uppfinningen ”stängselöppnaren” som han uppfunnit tillsammans sin far.

– Jag var arbetslös och fick inget jobb trots att jag försökte. Då föddes idén till att starta en egen nätbutik.

Idag har Lantbutiken över 4 000 artiklar. För att nischa sig satsar de mycket på produkter till hönsägare.

– Vi såg att det fanns ett hål på marknaden och tog in specialprodukter som inte fanns. En av våra storsäljare idag är en äggkläckningsmaskin.

Anders Bengtsson fick, förutom titeln David mot Goliat 2013, en specialdesignad träskulptur av konstnären Signar N Bengtsson och rådgivning och coachning av experter på LRF Konsult. Det kommer i form av konceptet Fokus Framtid – från strategi till handling i ditt företag där det bland annat ingår en kartläggning av företaget.

– Perfekt att få en sådan kartläggning! säger Anders Bengtsson om priset.

Innan vinnaren hoppar in i bilen som ska ta honom ner till Småland igen ger han ett råd till andra småföretagare som slåss mot stora bolag:

– Gör inte som de stora, utan var unik och tänk i andra banor. Det kan vara rena fantasier som känns helt galna i början, men det är när man vågar drömma som det verkligen kan bli något.

På andraplats i David mot Goliat-priset kom två andra, driftiga och snabbfotade företag som båda utmanar jättarna i branschen:

  • Mirvi Unge Thorsén med Askunge Förlag, som nischat in sig på matematikböcker i tuff konkurrens med de stora bokförlagen. Läs mer om henne här.
     
  • Daniel Tidebrink och Benny Sörensson med köp- och säljsajten Citiboard, som utmanar Blocket. Läs mer om dem här.

     

 

Glada vinnare och finalister! Från vänster: Rebecca och Anders Bengtsson, Mirvi Unge Thorsén, Daniel Tidebrink och Benny Sörensson.