<![CDATA[]]>

Säljer en produkt – utan namn

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 7 augusti, 2013

Klaudia Rudin säljer en produkt som egentligen inte har ett namn. För vad kallar du egentligen pinnen i mitten på ett kakfat? Kakfatspinne? Kakfatsstativ?
Företaget heter i alla fall Kakfateriet och är nominerat i vår David mot Goliat-tävling.

Företagare har hon varit länge, fast hon har även haft anställning vid sidan av. Men när Klaudia Rudin dök på produkten – den som hemmapysslare måste ha för att kunna göra egna kakfat – visste hon att hon borde satsa.

Hittade något unikt
Hon visste ju inte att produkten fanns överhuvudtaget. Men så fann hon den i Kina när hon surfade runt på nätet. Och efter lite mer koll insåg Klaudia att ingen sålde den i Sverige.
– Då såg jag möjligheten till försäljning här.
Eftersom Klaudia Rudin redan hade en webbshop med hobbyprodukter var e-handel inget främmande. Hon startade därför Kakfateriet.se i början på 2012. Men hon tog snabbt beslutet om att nischa sig till bara en produkt.

Tips: Nischa dig
– Det har varit helt rätt beslut. Det är så mycket enklare – och du står ut från mängden.
En stor utmaning var när andra tog efter och Klaudia fick svenska konkurrenter.
– Men det har bara triggat mig till att bli ännu bättre och ha ännu bredare sortiment. Jag var först och nu är jag störst.

Breddar sortimentet
Bland de riktigt stora konkurrenterna ser Klaudia ändå Panduro, även om de inte har produkten som hon säljer – ännu. En annan konkurrent är Slöjddetaljer som också säljer ”kakfatspinnar”.
För att möta upp konkurrensen har Klaudia bland annat medvetet valt en låg frakt, 19 kronor, så att fler väljer att handla.

Bloggare har nappat
Klaudia Rudin har även kontaktat pysselbloggare och berättat om sig själv. Många har valt att skriva om henne och på så vis har hon fått fler kunder.
– När man är liten kan man vara mer personlig och kontakta folk direkt. Jag kan påverka så mycket själv, säger hon.

Finns det fler fördelar med att vara liten?
– Att du hela tiden förvånar människor, folk känner inte till en och blir glada när de hör om en produkt som de behöver. Jag möter så mycket glädje när jag är ute och träffar folk på mässor.

Utmaningar då – vilka har du just nu?
– Att få en finansiär för att bredda mig ytterligare. Jag håller på att starta upp i Finland, och för mig är det helt nytt. Bara att skaffa ett domännamn där kostar 15 000 kronor. Men jag vill utöka i Europa – det är min tanke nu. Utmaningen är att lyckas hålla ihop allting samtidigt. Jag förstår ju att jag så småningom måste anställa, men det känns lite tufft och läskigt. Jag försöker skjuta på det.

NOMINERING
”Jag vill nominera Kakfateriet.se och Klaudia Rudin för att hon har introducerat en produkt som har gått rakt in i folks hjärtan. Hennes produkt ligger helt i tiden med återbruk och återanvändning. Kakfateriet var dessutom först i Sverige med att sälja denna produkt. Man tar hela tiden in nya modeller och lyssnar till vad kunderna har för önskemål.”
Agnes Hedberg
 

NOMINERA DU OCKSÅ: Vem vill du ska bli årets David mot Goliat? Nominera här!

LÄS OCKSÅ: