<![CDATA[]]>

Milan hade modet att välja skogen

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 februari, 2014

Milan Rupertsson kom till Sverige från Kongo för fem år sedan och kastade sig ut i den mansdominerade skogsbranschen. I dag har hon byggt upp ett lönsamt företag med fyra anställda. Nu uppmanar hon andra att inte ge upp sin dröm.

Vi flyttar oss tillbaka till 2010. Milan Rupertsson kommer då till Sverige, Sundsvall och kärleken. Men det var inte lätt att komma in i det svenska samhället.

– När jag hälsade på grannen sprang han iväg. ”Varför hälsar de inte?” tänkte jag. Min första kontakt med Sverige var inte så bra, svenskar är blyga och jag fick känslan av att jag måste visa dem. Jag ville direkt leverera, berättar Milan Rupertsson.

Rastlös och utan att kunna svenska satte hon i gång. I Kongo hade hon drivit en butik där hon sålde kläder och skor. Nu undersökte hon möjligheten att starta något liknande i Sverige.
– Men jag insåg att det inte gick. Det skulle bli alldeles för dyrt.

Milan Rupertsson sneglade i stället mot sin mans bransch: skogsbranschen.

Med en begagnad skogsmaskin – och ett enormt driv – bestämde hon sig. Företaget Ifab AB skulle startas, i vilket hon skulle jobba med skogsavverkning, röjning och gallring.

– Jag är en aktiv kvinna och i hela mitt liv har jag jobbat så här, jag börjar ensam och bygger upp min egen inkomst. Jag kunde inte bara sitta och vänta. Men jag visste ingenting om skog eller om branschen, jag kastade mig rätt ut.

Folk blev chockade när hon dök upp på möten.
– Jag heter ju Rupertsson men de hade inte väntat sig mig. ”Vi vill prata med Milan!”, sa de. Det är jag som är Milan! ”Är det du som står till 100 procent i bolaget?” Ja! Många var skeptiska. Men jag visade vad jag ville och kontaktade jättemånga för att presentera mig och skapa kontakter.

Det var en tuff första tid med hårt arbete. Banken ville inte låna ut pengar och Milan Rupertsson hade en hel del att sätta sig in i kring att driva företag i Sverige.

– Det är stor skillnad mot hur det är i mitt hemland. Där betalar man till exempel inte skatt under hela det första året. Jag googlade mycket, det är många regler man ska kunna. Och det finns ingen i branschen som hjälper dig.

En annan stor prövning var när de redan gamla maskinerna gick sönder. Ekonomisk hjälp fanns inte och lösningen var helt enkelt att spara ihop till nya.

Det var ett välkommet pengatillskott när Milan Rupertsson fick priset som Årets svenska nybyggare 2013. Prissumman på 100 000 kronor delades ut av IFS, Internationella företagarföreningen i Sverige, och prisets beskyddare Kung Carl XVI Gustaf.

I dag har Milan fyra anställda och har kunnat investera i nya maskiner. Vid det senaste bokslutet omsatte företaget drygt 2,2 miljoner.

Hon tycker fortfarande att branschen är tuff. Konkurrensen finns där – många jagar kontrakt och röjningsavtal. Men nu ser hon det som en fördel att vara kvinna i branschen.
– Mina anställda jobbar mycket hårt. De vill visa mig att de är duktiga.

Det är allt hårt arbete som är en av anledningarna till att företaget har lyckats.
– Vi levererade mycket direkt. Jag hörde av mig till alla stora företag, frågade vad vi kunde göra för dem och vilka jobb de kunde lägga ut på oss.

Milans fem bästa råd för att lyckas

  1. Ta kontakt med folk och bygg upp ditt nätverk.
  2. Tänk på att det kan bli dåliga tider, spara inför det.
  3. Sitt inte still och bli bekväm. Du vet aldrig hur det kan gå längs vägen.
  4. Var inte nöjd med ett kontrakt – du måste hela tiden framåt och hitta nya kunder.
  5. Ge aldrig upp din dröm! Du måste kämpa mycket för att nå ditt mål.

Artikel uppdaterad 2015-01-02.