Northvolt slipper likvidering! – Har du koll om konkursen knackar på?

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 januari, 2025
Foto av: Pressbild/AdobeStock

Idag kom beskedet: Northvolt får åtta månader på sig att komma på fötter. En påminnelse om hur snabbt ekonomiska problem kan slå till – och hur viktigt det är att vara förberedd. Har du koll på vad som gäller om ditt bolag inte längre går runt? Här går vi igenom vad som händer och hur du kan skydda dig om en konkurs skulle hota.

Vid dagens extra bolagsstämma röstade aktieägarna för att låta Northvolts verksamhet fortsätta, trots företagets svåra ekonomiska situation. Northvolt, som befinner sig i en rekonstruktionsprocess enligt den amerikanska Chapter 11-lagen, har nu åtta månader på sig att säkra nytt kapital och lösa sina skulder.

Har du koll på hur din verksamhet skulle klara en kris? Börja redan idag med att säkerställa att du står stark även om det blåser hårt. Och om det värsta skulle inträffa? Då är du bättre rustad att resa dig igen, med nya lärdomar i bagaget.

Om konkurs hotar – så kan du agera

1. Få koll i tidoch planera för det oväntade

En av de vanligaste orsakerna till en konkurs är brist på likviditet. För att undvika att hamna i en situation där konkurs blir enda utvägen är det avgörande att ha stenkoll på ditt kassaflöde. Följ upp dina intäkter och utgifter regelbundet, och var uppmärksam på varningssignaler som försenade betalningar eller låg marginal. Ju tidigare du upptäcker problem, desto större är dina chanser att undvika en konkurs.

Konkursrisk kan också ofta härledas till strukturella problem i företaget, som för stor beroende av enskilda kunder eller produkter. Ta tillfället i akt nu att utvärdera din verksamhet och se om du kan skapa en mer diversifierad affärsmodell. Genom att minska riskerna och stärka grunden kan du skapa en långsiktig stabilitet som hjälper dig att klara även tuffa tider.

2. Skapa en buffert

Att ha en ekonomisk buffert är ett av de mest effektiva sätten att skydda sig mot en kris. Sätt undan små belopp regelbundet för att skapa en säkerhetsmarginal. Dessutom bör du ha en plan för hur du skulle hantera en akut ekonomisk situation. Vad kan du sälja för att frigöra kapital? Vilka kostnader kan du snabbt minska? En tydlig plan kan minska stressen och hjälpa dig agera snabbt om en kris uppstår.

3. Känn till alternativen: rekonstruktion eller likvidering

Om ekonomin börjar svikta är det viktigt att veta vilka alternativ som finns innan en konkurs blir verklighet. Företagsrekonstruktion kan ge dig möjlighet att omförhandla skulder och skapa en hållbar plan för att vända verksamheten. Likvidering innebär däremot att verksamheten avslutas och tillgångarna säljs för att täcka skulderna. Att känna till dessa alternativ och agera i tid kan ge ditt företag en chans att överleva.

Att välja konkurs om du ser att ni inte kommer kunna betala era avgifter och skulder i god tid är ett proffesionellt sätt att agera om man anser att det är den enda utvägen. Rekonstruktion fungerar inte alltid fungerar och är inte för alla företag – men det kan bli en andra chans om de som du har fordringar till går med på att skriva ner dina skulder.

4. Försök se situationen objektivt

Som småföretagare är det lätt att se företaget som en förlängning av dig själv. Men om konkursen hotar är det viktigt att påminna dig om att du inte är ditt företag. Att se på situationen objektivt kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. En extern person, exempelvis en revisor kan ge goda råd för hur du ska göra. Det är också bra att kontakt i god tid och diskutera dina farhågor. Ju tidigare du ser den krassa situationen i ekonomin, desto fler valmöjligheter får du ju.

Och kom ihåg: Många framgångsrika entreprenörer har gått igenom en konkurs och kommit tillbaka starkare – erfarenheten kan vara värdefull.

Hur går en konkurs till mer konkret, kan du och styrelsen bli personligt betalningsansvariga? Få svaren här: Tänk om vi går i konkurs? Guiden som leder dig bort från, eller igenom, konkursen