Konkurserna slår nya rekord (igen) – detta var månadens största konkurs

Josefin Wallin

Publicerades: 6 mars, 2023
Foto av: Adobe Stock

545. Det var så många svenska företag som gick i konkurs i februari. Rekordmånga. Hänger det ihop med elpriserna? Vilken bransch har klarat sig bäst respektive sämst? och vilket bolag blev månadens absolut största konkurs?

Högsta siffran på tio år

Driva Eget har tidigare rapporterat om läget kring det skenande antal konkurser som drabbat svenska bolag den senaste tiden. Det kommer inte som någon överraskning i svallvågorna efter en pandemi och under hotet från både inflation och lågkonjunktur. Ändå är det oerhört sorgligt att omständigheter sätter spiken i kistan för företag som kanske annars klarat att rida ut stormen.

Förgående månad, i februari, så har konkurserna ökat med hela 20 %. Det här rapporterar Creditsafe när de presenterar sin konkursstatistik. Information som gör det enkelt att hålla sig för skratt.

Konkurser och höga elpriser – hänger det ihop?

Nej. I alla fall inte om du frågar UC som sammanfattat statistik över konkurser och företag.

– Vi har följt den här utvecklingen hela hösten, för att se om elpriserna utifrån elområde får någon direkt effekt på statistiken, vilket vi ännu inte kunnat se. Det elområde som fortsatt sticker ut med låg andel konkurser är faktiskt elområde fyra som motsvarar södra Sverige. Det är troligtvis för tidigt för att se någon effekt. Dessutom finns många olika faktorer som i nuläget påverkar om ett företag klarar sig väl eller inte, och just elområde blir en marginell faktor. Även om det självklart kan ha stor betydelse för det enskilda bolaget eller verksamheten. Med till följd av att elstödet under vintern eventuellt uteblir så kommer konkurserna i de delar av landet där elkostnaderna stiger som mest att öka, säger Johanna Blomé, ekonom UC i ett pressmeddelande.

Månadens största konkurs?

Största konkursen i februari: Air Leap Aviation. Månadens största konkurs är flygbolaget Air Leap Aviation med två bolag och en total omsättning på 278 miljoner kronor.

Hämtat från Creditsafe

Konkurs hotar fler företag – februari var tuff!

Vad vi kan se är det storstadsregionerna som ökar sett till antalet konkurser. 50 % av företagen som satts i konkurs under februari är beläget inom en av våra storstadsregioner. Här är det väldigt stora konkursökningar – och ser man på exempelvis Skåne så utgör ökningen 49 %. Det innebär rent konkret att istället för 111 bolag i konkurs förra året så landar man nu på hela 165 stycken. Om man vill jämföra med storstadsregionen Stockholm så har de en ökning på 28 % – från 293 företag till 375 stycken. Det slår trots höga siffror inte Västra Götaland med sin ökning på 57 % – 117 konkurser som nu ökat till 184.

– Vi kan konstatera att Sveriges företagare har det fortsatt tufft. För sjunde månaden i rad ser vi ökade konkurser. Även om februari inte uppvisar fullt så kraftig uppgång som tidigare månader, är det trots allt högsta siffran på 10 år. Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion, säger Henrik Jacobsson som är VD för Creditsafe som i sin konkursrapport kartlagt de svenska konkurserna.

Läs mer: Allt om höstens konkurser 2022 – lista över länen + drabbade branscher

Byggentreprenörerna – en fördubbling sett till konkurser

Värst drabbat är fortsatt byggbranschen med sin ökning på hela 69 % och fastighetsbranschen kommer inte långt efter. De dubblar antalet konkurser från 22 % till 45 % sett på siffrorna som hittills presenterats för 2023. En bransch som man däremot skulle kunna ha gissat gått dålig är restaurangbranschen. Oväntat nog klarar den sig bra och håller samma nivåer som fjolåret.

Läs mer: Tänk om vi går i konkurs? Guiden som leder dig bort från, eller igenom, konkursen

Som uppsida till månadens dystra konkursstatistik kan vi glädjande nog utläsa att hela 3 691 nya bolag startades under februari. Även om det är 20 % färre än när man jämför förgående period förra året.