Så här stöttar Sveriges främsta entreprenörer Ukraina – kan du haka på?

Josefin Wallin

Uppdaterades: 7 mars, 2022
Publicerades: 10 mars, 2022
Foto av: Adobe Stock

Sveriges entreprenörer kraftsamlar och ger mångmiljonbelopp till Ukraina. Här listar vi några av initiativen från Sveriges entreprenörer som stöttar Ukraina – och inspirerar dig att haka på.

Entreprenörer som stöttar Ukraina

Roger Akelius – Fastighetsmiljonärens insamling

Fastighetsmiljonären Roger Akelius har beslutat sig att via sin stiftelse skänka lika mycket pengar som både UNHCR och Unicef tillsammans samlar in till Ukraina i mars. Roger Akelius är själv berörd av situationen i Ukraina vilket också är anledningen till hans insamlingskampanj för att hjälpa till.

Therése Lindgren – Influencern visar sin stöttning

En av Sveriges främsta influencers har slutit upp och visat sitt stöd för Ukraina. Detta genom att dela med sig av information om vad som händer, men också vart man kan vända sig för att skänka pengar. Hon har även höjt ett varnande finger till sina följare och uppmanar dem att vara kritisk till information på nätet.

Lars Wingefors – Skänker stor summa

Entreprenören Lars Wingefors är grundare av bolaget Embracer, en framstående koncern inom spelindustrin. De finns idag i flera länder, där just Ukraina är ett. Embracer Group går in med en miljon dollar som bland annat går till organisationerna Röda korset och SOS Barnbyar. Lars Wingefors själv går även in privat med en lika stor summa. Totalt sett bidrar de tillsammans med ungefär 20 miljoner svenska kronor. En beundransvärd insats.

Johannes Schildt, medgrundare Kry och Fredrik Hjelm, medgrundare Voi

På Linkedin tar entreprenörerna initiativ till att vara med och bidra till Ukraina. På Linkedin skriver de: ”Vi har beslutat att använda vår kunskap, vårt kapital och vårt nätverk för att lansera och stödja projekt/företag/initiativ inriktade på områden som kan vara till nytta för att försvara likasinnade demokratier. Vi har tillgång till kapital och talang i världsklass och vi är redo att bygga. Hör av dig om du vill stödja och sprid gärna detta meddelande.”

Tillsammans med några fler aktörer startar de nu projektet ”Build for Europe”. Här vill man att entreprenörer och andra aktörer tillsammans ska arbeta för att stötta både civilförsvaret och det totala försvaret. Det här projektet har ett mer långsiktigt perspektiv, men både Johannes och Fredrik engagerar sig också här och nu. Exempelvis ser Kry på hur de kan göra vården mer tillgänglig för fler som behöver.

Alexander Morad, grundare Bright Mind Agency

Alexander är grundare av Bright Mind Agency, den Jönköpingsbaserade byrån som hjälper kunder med sociala medier. Morad sitter också med i styrelsen för A Demand för Action. Han åkte ner till gränsen till Ukraina dels för att hjälpa flyktingar till Sverige och dels för att lämna förnödenheter.

Profilerna Janni Delér och Jon Olsson – tömde lagret och donerade vinsten

Profilerna Janni Delér och Jon Olsson driver tillsammans C’est normal, ett modemärke med coola och bekväma kläder. Tillsammans beslöt de sig för att sälja ut sitt lager till halva priset till förmån för Ukraina. Vinsten donerades till Unicef, vilket också dubblerades av Akelius Foundation (se ovan). På en och en halv timme lyckades man sälja produkter till ett värde av 100 000 euro, skrev Janni på sin Instagram.

233 426€ TO THE UKRAINIAN PEOPLE!!! SPECIAL THANKS TO THE AKELIUS FOUNDATION FOR DOUBLING WHAT WE RAISED IN 48 HOUR! MUCH LOVE TO EVERYONE THAT CAME TOGETHER TO STAND BY UKRAINE AND SUPPORT PEACE.

På Cést normals webbplats.

Vill du läsa mer om Ukraina och om hur du kan bidra? 6 sätt att bidra till Ukraina – och detta ska du inte göra