ChatGPT 4o är här – och gratis! Dra nytta av nya AI:n (6 smarta sätt)

Ebba Arnborg

Publicerades: 15 maj, 2024
Foto av: Skapad av ChatGPT 4o/DALL-E

Det går fort nu: OpenAI lanserar nya versionen GPT-4o. Den är gratis, mycket snabbare och har flera nya funktioner som kan turbo-ladda ditt företag. Och ja, du kan till och med prata med den! Utmana den direkt – vi har tipsen på hur (direkt från den själv!).

Nu tas nästa steg inom artificiell intelligens (AI) när OpenAI lanserar Chat GPT-4o, den senaste versionen av deras språkmodell. En uppdatering som inte bara är snabbare och mer kapabel än sina föregångare, utan dessutom gratis (i alla fall merparten av funktionerna).

Låt nya ChatGPT 4o hjälpa ditt företag! Med nya funktioner som hantering av text, tal och bilder kan du som företagare använda AI-verktyget för att förbättra din verksamhet. Vi lät den till exempel göra bilden till den här artikeln, efter att ha postat hela artikeln i verktyget. Och så bad vi den skriva tips på användning av den i just företag, som du kan spana in lite längre ner!

Vad är nytt?

GPT-4o kan känna igen och svara på skärmdumpar, foton, dokument eller diagram som laddas upp. Modellen kan också känna igen ansiktsuttryck och handskriven text på papper. Den kan analysera och ge insikter om komplexa bilder, som grafer och diagram, samt kombinera text- och bilddata för mer detaljerade svar.

Dessutom går det nu att ha flytande samtal med AI:n. Den kan svara på ljudinmatningar på så lite som 232 millisekunder, med ett genomsnitt på 320 millisekunder, vilket liknar mänsklig svarstid i en konversation.

Vem kan använda ChatGPT 4o och vad kostar det?

OpenAI säger att de kommer att ge alla användare tillgång till ChatGPT 4o. Uppgraderingarna som gör ChatGPT bättre på att ta in text och bild har redan börjat släppas till vissa användare, och kommer att rullas ut till alla under den närmaste tiden.

De nya talfunktionerna släpps först för betalande användare och kommer att släppas till ett begränsat antal användare de närmaste veckorna. Därefter kommer de att rullas ut till användare med abonnemang på tjänsten.

6 tips – Så kan ChatGPT 4o hjälpa ditt företag

Vi frågade självklart ChatGPT 4o själv – vem kan vara bättre på att svara? Så här skrev den:

 1. Automatiserad Kundtjänst dygnet runt
  • Vad innebär det? Med ChatGPT 4o kan du erbjuda snabb och effektiv kundsupport 24/7. AI:n kan svara på kundfrågor via text och tal, vilket frigör tid för ditt team och förbättrar kundnöjdheten.
  • Så här gör du: Integrera AI:n på din webbplats eller mobilapp för att omedelbart svara på kundförfrågningar och minska väntetider.
  • Kostnad: Denna funktion är tillgänglig för alla användare, men avancerade konfigurationer kan kräva ett betalabonnemang.
 2. Engagerande Marknadsföringsinnehåll
  • Vad innebär det? Skapa engagerande och relevant innehåll för dina sociala medier, bloggar och nyhetsbrev med hjälp av ChatGPT 4o. AI:n kan generera naturligt klingande text som resonerar med din målgrupp.
  • Så här gör du: Använd AI:n för att brainstorma idéer, skriva utkast och förbättra befintligt innehåll.
  • Kostnad: Grundfunktionerna är gratis, men för mer avancerade skrivuppgifter kan ett betalabonnemang krävas.
 3. Effektivisering av Interna Processer
  • Vad innebär det? Förbättra produktiviteten genom att låta ChatGPT 4o hantera rutinuppgifter som dataanalys, sammanfattning av dokument och generering av rapporter.
  • Så här gör du: Automatisera dessa processer med hjälp av AI:n och fokusera på strategiskt viktiga uppgifter.
  • Kostnad: Tillgängligt gratis för grundläggande uppgifter, men avancerade analyser kan kräva ett betalabonnemang.
 4. Realtidsöversättning och Global Kundsupport
  • Vad innebär det? Erbjud kundsupport på flera språk med ChatGPT 4o:s avancerade språkförmågor. AI:n kan översätta text och tal i realtid, vilket förbättrar kommunikationen med internationella kunder.
  • Så här gör du: Implementera flerspråkiga chatbot-funktioner för att betjäna kunder över hela världen.
  • Kostnad: Realtidsöversättning är en del av den kostnadsfria tjänsten, men vissa språk kan kräva ett betalabonnemang.
 5. Anpassad Kundinteraktion
  • Vad innebär det? Anpassa interaktionen med dina kunder genom att använda AI:n för att analysera kunddata och ge skräddarsydda rekommendationer och erbjudanden.
  • Så här gör du: Skapa personliga marknadsföringskampanjer baserat på kundernas beteende och preferenser.
  • Kostnad: Grundläggande personalisering är gratis, men mer avancerade funktioner kan kräva ett betalabonnemang.
 6. Förbättrad Produktsupport och FAQ
  • Vad innebär det? Använd ChatGPT 4o för att automatisera svar på vanliga frågor och ge detaljerad produktsupport. AI:n kan snabbt söka igenom databaser och ge relevanta svar.
  • Så här gör du: Bygg en omfattande FAQ-sektion på din webbplats som drivs av AI:n, vilket minskar belastningen på din kundtjänst.
  • Kostnad: Tillgängligt gratis för grundläggande FAQ-funktioner, men mer avancerad produktsupport kan kräva ett betalabonnemang.

För att maximera användningen av ChatGPT 4o kan du använda plugins som Zapier för att automatisera arbetsflöden, Shopify för att förbättra kundsupport och orderhantering, HubSpot för CRM-uppgifter, Calendly för att schemalägga möten, och WordPress för att integrera en chattbot på din webbplats.

Läs också: Sökmotoroptimera din sajt – så får du hjälp av AI

Kom igång med ChatGPT

Registrera ett gratis konto på chatgpt.com och följ instruktionerna för att integrera AI:n i dina befintliga system. OpenAI erbjuder omfattande dokumentation och support för att hjälpa dig.