Vad är framgång för dig?

Malin Trossing

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 januari, 2016

Är det att tjäna mest pengar? Att ha ett inflytelserikt jobb? Att bygga upp det perfekta företaget? Att få allt du drömmer om? Eller är det något helt annat…

För att få lite perspektiv på det här med framgång vill jag påminna oss historien om kung Midas och den insikt som redan de gamla grekerna hade. Kung Midas ville bli världens rikaste man och han drömde om att allt han rörde vid skulle bli till guld. Som tack för en tjänst fick han så en dag sin högsta önskan uppfylld av Dionysos. Midas kunde inte vänta utan sprang ut för att testa sin nya gåva. Han rörde vid stenar, trädgrenar och väggar, mycket riktigt förvandlades allt han rörde vid till guld.

Midas var överlycklig och sprang in i sitt palats och tog en bägare med vin. Bägaren förvandlades genast till guld och Midas lycka var fullkomlig. Sen började han dricka av vinet och då förvandlades det också till guld. Han tog på köttet, vindruvorna och allt blev till guld. Inget gick att äta.

Midas kramade också om sin dotter, som även hon förvandlades till guld. Han hade makten och pengarna. Alla hans drömmar hade blivit uppfyllda. Men det blev en förbannelse. Att vara världens rikaste man gjorde inte kung Midas framgångsrik, bara olycklig.

Insikten är inte lika dramatisk för våra framgångsrika idrottsmän och kvinnor, men om du lyssnar på dem efter en seger så är det slående många som säger liknande saker. Att de kämpat så länge för att nå sina mål, men när de väl står där på prispallen upplever de en tomhet inom bords. ”Var det inte mer? Är det detta som jag kämpar så hårt för och offrat så mycket för under alla dessa år?”. Eller som en framgångsrik företagare sa ”När man nått sina mål, då blir man mållös”.

Enbart pengar och ett fint jobb verkar inte vara nyckeln till lycka och känslan att vara framgångsrik.

Vi borde därför se över vår definition av ordet framgång. Vad krävs egentligen för att vi skall kunna känna oss framgångsrika? Pengar och att ha ett viktigt jobb är två delar i framgång, men lika viktigt, eller kanske ännu viktigare borde vara att vi samtidigt mår bra inombords. För vad är pengar och titel värt om man gråter sig till sömns varje kväll eller är så stressad att man inte orkar njuta av sina barns uppväxt?

Jag vill uppmuntra dig som ledare att reflektera över vad framgång är för dig och ditt företag. Är det bara att tjäna mycket pengar och ha många kunder? Eller är det att samtidigt skapa en arbetsmiljö och en verksamhet där dina medarbetare och du mår riktigt bra. Att ni alla känner glädje, lugn och nyfikenhet när ni kommer till jobbet på morgonen. Att du som chef mår bra inombords och har energi över för att göra roliga saker på din fritid.

Ledarskap handlar inte bara om att leda andra, det handlar också om att leda sig själv. Som chef och ledare påverkar du dina medarbetare mycket bara genom ditt eget sätt att agera i vardagen. Medarbetare är i det avseendet som barn, de gör inte som du säger, de gör som du själv gör. Så vad är framgång för dig och hur visar du det för dina medarbetare?

Dare to Thrive!

Malin Trossing