<![CDATA[]]>

”35 kvadrat med utedass slår vilket tjusigt kontor som helst”

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 11 augusti, 2017

Så lågt i taket att man måste huka sig för att komma in och inte ens rinnande vatten.
Förläggaren Björn Eklund skulle inte vilja byta sitt kontor mot något annat.
– Utländska författare blir otroligt imponerade, säger han.
portratt2
Vad man väljer för kontor – och hur man väljer att inreda det säger en hel del om företaget som huserar där. Det är ju ingen slump att Googles kontor visats upp i hur många reportage som helst – med pingisbord, starka färger och möbler i otraditionella former. Här signaleras ungdom, lekfullhet och kreativitet. Att man vågar gå utanför de invanda ramarna. Och det är väl just så Google som företag utvecklas – genom att utmana och innovera.
Förläggaren Björn Eklund på Karneval Förlag har ett kontor som är närapå lika utmanande egentligen. Fast på ett helt annat sätt.

LÄS OCKSÅ: Så tacklar du dina starta-eget-rädslor

Det ser ut som en liten kolonilott, men med anor från 1730-talet. Här är det inte fråga om att bryta upp golv för att dra in vatten och avlopp. Men att mitt i vintern pulsa iväg till utedasset är inget som stör Björn Eklund. För honom är det här perfekt.
Så är det också en av de riktigt gamla och väl bevarade arbetarbostäderna på Södermalm i Stockholm. Björn ger ut böcker som utmanar de allmänt rådande tankemönstren. En hel del med politisk inriktning, men även annat. (Som Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse som kommer ut i höst och som ifrågasätter hela den biologiska psykiatrimodellen.)

huka– Som representationslokal är det här huset fantastiskt. Jag ger ut mycket utländsk litteratur och när författarna kommer hit blir de otroligt imponerande. Jag brukar visa dem torrdasset – det är de intresserade av! säger Björn.
10–12 personer kan samsas runt bordet i det lilla köket med vedspisen. Vad mer kan man behöva?
Tre hyresgäster samsas om den lilla innergården med grusgångar och blomsterrabatter. Björn hyr i andra hand och betalar 6 000 kronor i månaden.

Förutom charmen ger huset Björn andra fördelar också. Det är så litet att det hindrar honom från att anställa.
– Det skulle inte gå att expandera personellt – och det är ju så jag vill ha det. Jag bedriver det här med en stab av frilansar som sitter i sina egna lokaler. Jag jobbade på ett större förlag tidigare, men jag föredrar att sitta själv numera.

gardenLugnet i miljön smittar av sig på honom. Ett lugn som skulle vara omöjlig att finna i de större kontorskomplexen.
– Det är helt underbart att komma hit, som att komma till landet fast jag är mitt i stan. Det sänker stressnivåerna. Att sitta i ett kontorslandskap är terror. Ett modernt kontor med alla finesser i världen kan inte konkurrera med det här ändå. Det har en sådan charm, säger Björn Eklund.