<![CDATA[Företagaren Madeleine Petersson har 18 000 följare på Instagram Foto: Madeleine Petersson]]>

Då är det bäst att posta inlägg på Instagram

Uppdaterades: 13 december, 2019
Publicerades: 22 augusti, 2018

Vet du när det är bäst att publicera inlägg på Instagram? En undersökning har svaret! Spana in när på dygnet du bör vara som mest aktiv – företagaren Madeleine Petersson, med ca 18 000 följare, tycker till om tidpunkten stämmer.

Med 80 miljoner inlägg en vanlig dag är det lätt att drunkna i floden av publiceringar på Instagram. Företaget Mavrck har analyserat 1,3 miljoner Instagraminlägg och hittat den optimala tiden på dygnet för att få största möjliga uppmärksamhet. Fler än sex gånger så många inlägg publiceras klockan 20 jämfört med klockan 9.

Då postas det minst antal inlägg

Antalet inlägg är minst mellan klockan 06 och 12. Därför bör du vara mest aktiv på morgonen och förmiddagen, då konkurrensen om utrymmet är mindre. Enligt undersökningen kollar användare sina flöden lika ofta oavsett tidpunkt.

Fotografen och stylisten Madeleine Petersson driver inredningsbutiken Bonbons i Kalmar och har ca 18 000 följare på Instagram. Hon vill att det ska kännas roligt att lägga upp bilder och är gärna aktiv på förmiddagen inför att hennes butik ska öppna:

– Om jag inte har inspiration någon dag så skippar jag hellre att lägga upp något än att lägga upp en halvtaskig bild som inte känns rätt i magen, säger hon.

Har du en strategi för när på dygnet som du publicerar?

–  Jag har en butik som öppnar klockan 11 så jag försöker att lägga upp en bild ungefär en timme innan jag öppnar för att få folk medvetna om att butiken är öppen just den dagen så att de kan planera in ett besök. Det är mycket viktigt att jag gör ett inlägg överhuvudtaget så folk vet att jag har öppet eftersom min butik har begränsade öppettider, den ligger inte mitt i stan och det finns kunder som bara följer mig på Instagram och inte på Facebook. Jag lägger inte upp några bilder på natten på mitt företagskonto, det kan kännas lite oproffsigt.

Känner du igen slutsatserna i undersökningen?

– Kanske, men det är inget jag har tänkt på. För att jag ska få många likes på en bild så handlar det mer om att bilden är bra och kvalitativ än vilken tid jag lägger upp den. Men att göra det på dagen är ju att föredra.

Vad är dina bästa tips för att som företagare få många följare på Instagram?

– Samarbeten och tävlingar är bra. Det är även toppen om man länkar till varandra och tipsar sina följare om fina konton – och förhoppningsvis gör de det tillbaka. Det är alltid trevligt om populära instagrammare, till exempel @lindalomelino som i mitt fall, får upp ögonen för dig och börjar gilla och kommentera dina bilder. Det var bland annat så jag fick många följare.

Läs mer: 8 tips – så säljer du mer med Instagram