<![CDATA[]]>

De är Svensk mästare i julskinka

Ebba Arnborg

Publicerades: 6 december, 2016

Sveriges bästa julskinka har korats i Chark-SM 2016 – och tillverkas av det lilla charkföretaget Björk & Co från Färila, med bara 15 anställda och 111 år på nacken.
– Det känns fantastiskt, nu inför jul och allt. Vi är ett litet företag, och slåss mot hela Sveriges charkelit, men vi visste att vår julskinka var riktigt bra, säger företagets vd Maria Björk.

Domarnas motivering löd: ”En vacker skinka med perfekt avvägning mellan sälta och sötma och en bra saftighet. En riktigt God Julskinka!”
– Vi har haft fina skinkor i alla år har vi tyckt, men att vi skulle gå och vinna, det trodde jag aldrig. Det är jätteroligt! Jag tror inte vi fattade på hela kvällen, vi har nog inte riktigt fattat än.

Förra året var det Scan som vann och jämfört med dem har företaget helt andra resurser.
– Det blir väldigt familjärt eftersom vi är en liten organisation, och vi kan ta snabba beslut. Samtidigt är det krävande att inte vara industrialiserade. Vi får till exempel stå och packa produkter istället för att ha löpande band. Men skulle vi industrialisera det och öka produktionen kanske det inte skulle bli samma kvalité i slutändan, och det vill vi ju inte.

Vad är hemligheten?
– Det talar man väl inte om. Men vi gör den från grunden. Vi har hög kvalité på våra produkter, gamla recept, och duktig hantverksmässigt kunnande personal.

För företaget innebär vinsten bråda dagar:
– Vi letar råvaror för fullt och kokar skinka varje natt snart. De har dragit igång med julborden och vi har märkt en ökning av försäljningen. Hur mycket mer det blir vet vi inte, men vi tror att det kommer att öka betydligt.