<![CDATA[Mikael Damberg. Foto: Thomas Hjertén]]>

Damberg om äldre företagare: ”De kanske inte har så bra utbildning”

Camilla Björkman

Publicerades: 16 mars, 2015

Äldre företagare är rädda för att exportera för att de inte kan språket så bra, och vågar inte ta in en högskoleutbildad i företaget. Den överraskande råsopen mot äldre ger näringsministern Mikael Damberg i en intervju med Driva Eget.

I en intervju i senaste numret av Driva Eget nummer 2/2015 talar nya näringsministern ut om vad han vill göra för småföretagarna.

Där berättar han bland annat om en ny exportstrategi som han vill presentera till sommaren, som ska hjälpa småföretag att växa utomlands.

Men jämfört med sin föregångare, tidigare näringsministern Annie Lööf, är Damberg betydligt mer frispråkig och inte lika politiskt korrekt. Det blir tydligt när han i intervjun kommer in på ägarskiften, där han ger en överraskande råsop mot äldre företagare.

Han menar att diskussionen om att unga ska ta över äldres företag blir ganska defensiv och bara handlar om att rädda gamla jobb.

– Men jag tror att det är precis tvärtom. Flera av de här företagen som är medelstora, som har äldre ägare, är lite rädda för att gå på export därför att de inte kan språket så bra. De kanske inte har så bra utbildning så de vågar inte riktigt ta in en högskoleutbildad mer i personalstyrkan. Så att få in en yngre generation som är hungrig och vill ut på nya marknader kan innebära jättemycket, säger han i intervjun.

Efter denna artikel ringde Mikael Dambergs pressekreterare upp Driva Eget och uppmanade oss att överväga att ändra rubriken. Läs Camilla Björkmans kommentar om det här.

Läs hela intervjun här. Prenumerera här.

Vad tycker du? Kommentera gärna nedan!

Läs också: Seniorföretagande ökar – 5 startar eget varje dag