Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

Brödföda för miljarder

12 december, 2017 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
Polarbröd

Foto: Margareta Jonson är en dolds bakom miljardföretaget Polarbröd.

För många är Margareta Jonsson kanske en doldis. Men hon har varit med att göra familjeföretaget Polarbröd till ett miljardföretag.


I villan bredvid det toppmoderna bageriet i Älvsbyn huserar koncernledningen för Polarbröd. Här delar Margareta kontor med sin man Kjell sedan många år. Innanför entrén till kontoret möts vi av en skulptur bestående av några stenhällar och ett rinnande vatten.

Det är en tydlig symbolik som ger associationer till Sveriges största vattenfall, Storforsen, som ligger några mil norrut från Älvsbyn. Det norrländska ursprunget är företagets DNA.

– Idag har Polarbröd utvecklats till ett starkt varumärke som finns i många länder men vi är stolta över våra rötter. Det är viktigt att vi har vårt bageri här i Älvsbyn där allting började, säger Margareta.

[caption id="attachment_24892" align="aligncenter" width="470"]Polarbröd Bageriet låg tidigare i källaren till ett skomakeri.[/caption]

Hon bjuder på kaffe och vi sätter oss ner för att bläddra igenom gamla bilder och prata om företagets fascinerande historia. Margareta berättar hur hennes farfars far kom vandrande som gesäll från Göteborgstrakten upp genom landet och hur han stannade när han kom till Älvsbyn 1879.

Bageriyrket har sedan levt vidare i familjen. För att ta vara på den högsta värmen från den vedeldade ungen började Margaretas farfar Gustav baka en mjukkaka. Receptet hade rötter i Pite älvdals matkultur. Kakan gjordes på rågsikt, vatten och jäst och kallades för tioöreskakan. Här börjar vi ana det första fröet till Polarbröds stora framgång.

LÄS OCKSÅ: Hon köpte sitt drömjobbUnder 60-talet experimenterade Margaretas pappa, Gösta Nilsson, med receptet till den usprungliga tioöreskakan. Han tog fram en lite sötare variant av brödet och kallade det för Älvsbykakan. Det skulle visa sig vara ett lyckokast och efterfrågan på det nya brödet ökade.

– På den tiden gjordes allt för hand och varje brödkaka skickades in i ungen med en brödspade. Det var ganska långt ifrån hur vi jobbar idag.

Men enligt Margareta börjar Polarkakans moderna historia först några år senare, 1971, när hennes mamma Greta och systern Elisabet åkte ner till Stockholm för att sälja in smörgåsen Polarsandwich. Pappa Gösta hade då jobbat fram en teknik för att frysa brödet direkt efter bakning och sedan tina det så att det var färskt vid försäljning. Responsen lät inte vänta på sig och alla pusselbitar för Polarbröds framgångsrecept började falla på plats.

[caption id="attachment_24893" align="aligncenter" width="470"]Polarbröd Margareta Jonsson har jobbat i med Polarbröd i med och motgång.[/caption]

Efter resan ner till Stockholm började bageriet växa ur sina gamla lokaler. Det blev till slut ohållbart och verksamheten flyttade till ett nytt bageri. I samma veva fick Margareta ta på sig rollen som kamrer och det blev hennes inskolning i företaget.

– Jag fick ta hand om den stora räkenskapsboken där allt fanns uppskrivet för hand. Det var inget heltidsjobb men jag fick en bra inblick i hur ekonomin fungerade och det har jag haft nytta av när jag senare fick ta större ansvar i företaget.

Polarkakan sålde som smör i butikerna i Stockholm och SAS erbjöd en renklämma till sina flygresenärer. Den stora efterfrågan krävde nya investeringar och det var dags för generationsskifte i företaget. Bolaget ombildades och Margareta och hennes systrar fick träda in som delägare. Man tog lån på mer än åtta miljoner och satsade i ett nytt modernt bageri, men övergången från manuell till högteknologisk produktion blev svårare än man trott. Första året med den nya anläggningen gick man 1,3 miljoner kronor back.

LÄS OCKSÅ: Hon utmanar världsjättarna

– De frågade mig hur vi skulle göra och då svarade jag att vi fick avstå från att genomföra några avskrivningar. Finns det inte några pengar så gör det inte. Det var en svår tid med alla lån och ingen visste riktigt hur det skulle gå. Men det löste sig på något sätt. polarbrod3För att öka intäkterna utvecklades nya produkter.

Men det var inte slut på problemen och 1978 blev något av ett ödesår för företaget. Den nya lokalen var för dyr och de var tvungna att investera i fler produktionslinjer för att få lönsamhet i verksamheten.

– Vi fick 2,90 för en förpackning Polarkaka och renklämmorna kostade 89 öre. Jag hade svårt att förstå hur det skulle gå ihop.

Som tur var ökade efterfrågan och något år senare satsade man ytterligare sju miljoner i produktionsanläggningen.

I början på 80-talet stuvade man om i bolagsstrukturen och maken Kjell blev vd för moderbolaget medan Margareta fick rollen som vd för försäljningsbolaget.

Sedan dess har företaget fortsatt att växa. 2016 lämnade Kjell och Margareta över rodret för verksamheten till sina döttrar och för att i stället agera affärsänglar med riskkapitalsatsningar inom Polarrenen AB.

– Tanken från början var att det skulle bli ett nav för att utveckla företag i Norrbotten. Så har det väl varit till viss del, men det har inte varit helt enkelt. Vi har lärt oss mycket under vägen, men idag har vi trappat ner på verksamheten, säger Margareta.

De har investerat en hel del i förnybar energi som vindkraftverk och även stöttat nya it-bolag. Vi lämnar kontoret och går över till bageriets lokaler.

När vi kliver in i den toppmoderna anläggningen kan jag inte låta bli att undrar hur Margaretas farfars far skulle reagerat om han fått se den toppmoderna anläggningen. Allt är automatiserat och går på löpande band.

I ena änden av produktionskedjan fylls stora kar med mjöl och andra ingredienser som får jäsa. När degen är klar börjar själva tillverkningsprocessen med kavling, stansning och bakningen i de heta ugnarna.

[caption id="attachment_24895" align="aligncenter" width="470"]Polarbröd Kjell Jonsson och Patrik Grahn visar fabriken.[/caption]

Brödet fortsätter sin bana genom produktionsanläggningen, packas i påsar och staplas till slut på pallar och skickas in i frysen.

Tiden rinner iväg och efter rundvandringen i fabriken är jag tvungen att ta ett hastigt avsked för att hinna med flyget söder ut igen. Men i ryggsäcken har jag med mig en renklämma som jag kan stärka mig med på flyget hem.


ANNONS

Innehåll från Inexchange

Partner

Skicka 100 gratis e-fakturor (för Driva Egets följare)

Att skicka fakturor som PDF eller i pappersformat kan kännas enkelt och invant. Men det innebär stora risker – och det är mycket smartare att använda e-faktura. Just nu kan Driva Egets följare skicka 100 gratis e-fakturor – året ut!

inexchange
Inexchange 25 september, 2025 Uppdaterades 28 november, 2025 2 minuters läsning
Skicka 100 gratis e-fakturor

Foto: Inexchange

Bråttom? Här kan du direkt läsa hur Driva Egets läsare kan testa e-fakturor helt kostnadsfritt via Inexchange. Du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt – läs mer här!

Många företagare skickar nämligen fakturor som PDF, och mailar dem till kunderna. Då är det stor risk att de:

  • fastnar i spamfilter
  • hamnar i fel inkorg
  • glöms bort, eller skrivs ut och förloras

Därför byter många företagare till e-fakturor. En e-faktura levereras direkt in i mottagarens system. Du får en bekräftelse på att fakturan tagits emot, vilket ökar chanserna för att den betalas i tid. Statistik visar faktiskt att e-fakturor minskar betalningstiden med i snitt 5 dagar.

Många sparar också 5-10 minuter i hanteringstid per faktura, när de går över från PDF till e-faktura.

Redan idag måste du skicka e-faktura om du säljer till offentlig sektor. I framtiden kan det bli krav även för affärer mellan företag. Flera EU-länder har redan infört e-faktura som krav. ​​I Sverige driver myndigheterna linjen att det ska lagstiftas om obligatorisk e-faktura för företag och offentlig sektor även i vårt land.

Tips: Läs också guiden Ska du starta eget? Tänk på detta innan du skickar första fakturan.

Fördelarna med att byta till e-faktura

  • Säkerhet: Minskar risken för fel och bedrägerier
  • Effektivitet: Mindre manuell handpåläggning, bättre kassaflöde
  • Miljövinst: Färre papper, lägre antal utskrifter
  • Automatisering: Allt från attestflöde till bokföring går att koppla på

Här kan du läsa mer om fördelarna med e-faktura (och tre stora risker med PDF).

Hur kommer mitt företag igång med e-faktura?

Kanske har ditt ekonomisystem redan stöd för e-faktura? Annars är ett riktigt bra alternativ att testa Inexchange, där du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt. Testa här!

Om Inexchange
Mer än 60 000 företag och organisationer effektiviserar sin ekonomihantering med Inexchange. Här hanteras miljontals fakturor varje vecka, snabbt och säkert. Välj en miljövänlig väg till ett papperslöst kontor.



Nyheter

Får man dra julfesten på företaget? Detta gäller

Ja, du får dra av julfesten – men det finns gränser du måste känna till. Innan du fixar festen eller bokar årets julbord 2025 behöver du ha koll på avdragsreglerna för mat, lokal och underhållning. Vi guidar dig genom moms, förmånsbeskattning och skattefria gränser.

Martin_redaktor
Martin Ahlström 3 december, 2025 Uppdaterades 3 december, 2025 4 minuters läsning
2026 (18)

Foto: Framtagen med hjälp av Gemini

Kan man dra av julbord och julfest?

En julfest räknas som intern representation och är en skattefri förmån för de anställda – så länge det hålls inom rimliga gränser (hur lyxig festen får vara kommer längre ner). Om det bjuds på alkoholhaltiga drycker i samband med julbordet är även detta skattefritt.

Avdrag för mat och dryck

  • Kostnadsavdrag: Julbordets kostnad för mat och dryck är tyvärr inte avdragsgill
    (0 kr).
  • Momsavdrag: Du får däremot lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) för en kostnad på mat inklusive dryck upp till 300 kronor per gäst. Denna möjlighet får du inte missa!

Avdrag för kringkostnader

  • Lokal och underhållning: Båda är avdragsgilla – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Övernattning: Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt. Detta gäller för upp till en natt, och den anställde förmånsbeskattas inte.
  • Frekvens: De avdragsgilla kringkostnaderna får ni bara göra avdrag för högst två gånger per år. Anordnas fler fester får ni välja vilka två som ska vara avdragsgilla.

Vem får delta?

Även utgifter för tidigare medarbetare, styrelseledamöter och de anställdas make/maka eller sambo samt hemmavarande barn blir avdragsgilla inom beloppsgränserna.

VIKTIGT FÖR ENSKILD FIRMA: Driver du enskild näringsverksamhet har du ingen möjlighet att dra av kostnader för julbord eller liknande personalfester, eftersom du inte räknas som anställd i din egen firma.

Jullunch istället för julfest

Många väljer att gå ut och äta en god jullunch istället för en stor fest. Här är det viktigt att se upp:

  • Om jullunchen inte är tänkt att fungera som en av företagets årliga personalfester, räknas den inte som intern representation och de anställda ska förmånsbeskattas för måltiden.
  • Om ni däremot beslutar att jullunchen är företagets formella julfest, gäller reglerna för intern representation (se ovan).

Om du bjuder kunden på julbord eller julfest?

När du bjuder kunder (extern representation) gäller striktare regler:

  • En vanlig julfest: Kostnaderna för förtäring är inte avdragsgilla (0 kr), och oftast får du inte heller dra av momsen, då en julfest sällan räknas som en enkel representation i samband med ett affärsmöte. 
  • En julfest med affärssyfte: Anordnar du däremot ett event, seminarium eller liknande i samband med julmaten? Då kan kringkostnaderna (t.ex. för enklare underhållning eller lokal) bli avdragsgilla. Du får dessutom lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) på utgifter upp till 300 kronor exklusive moms per gäst.

Om du vill lyxa till det ordentligt

Se upp om du planerar en alltför påkostad och lyxig tillställning!

Om festen eller personalresan blir alldeles för dyr och exklusiv riskerar den att ses som överdriven representation eller en förmån. Detta kan leda till att de anställda förmånsbeskattas för delar av kostnaden. 

Hela kostnaden (mat, dryck, omkringkostnader) blir visserligen då avdragsgill för företaget som personalkostnad, men det är sällan uppskattat när de anställda får skatta för något som var tänkt som en gåva. 

Det finns ingen fast gräns för vad som är 'för lyxigt' – du måste själv avgöra vad som är en rimlig nivå.

Så innebär detta att jag kan dra av julfesten på företaget?

Ja, till viss del!

  • Du kan lyfta momsen för måltider och dryck upp till 300 kronor per person.
  • Du kan dra av kostnader för lokal och underhållning upp till 180 kronor + moms per person (max två gånger per år).
  • Resekostnader och en hotellnatt på annan ort för de anställda är avdragsgilla.

Julklappar till anställda

Gåvor från arbetsgivare är normalt en skattepliktig förmån. Men det finns ett viktigt undantag för julgåvan:

Skattefri gräns: Julgåvor är skattefria för den anställde om gåvans marknadsvärde inte överstiger 550 kronor inklusive moms.

Viktigt att veta: 

  • Om gåvans värde överstiger 550-kronorsgränsen blir gåvan skattepliktig från första kronan. En julklapp värd 600 kr beskattas alltså för hela beloppet, inte bara för de 50 kronorna över gränsen. 
  • Gåvan behöver ges till alla eller en större grupp anställda för att räknas som en julgåva.

Planerar du att ge bort en julgåva? Se till att hålla dig inom 550-kronorsgränsen för att den ska bli skattefri för dina medarbetare.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.