5 steg: Jobba mindre – få mer gjort

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 13 juni, 2019
Foto av: Yasemin Bayramoglu

Att bli mer effektiv handlar inte om att göra mer på kortare tid. Det handlar helt enkelt om att göra rätt saker i stället för att öda tid på fel saker. Här här effektivitetsexperten Petra Brasks fem steg.

1. Stanna upp och ifrågasätt. Fråga dig själv: Vad är det jag vill? Då handlar det inte bara om jobbgrejor, utan hela livet.

2. Planera in det. Står det inte i kalendern så finns det inte.

LÄS OCKSÅ: TA MAKTEN ÖVER DIN TID

3. Säg nej till det du inte vill. Respektera det du själv vill så att du inte i stunden bara säger ja för att göra någon annan glad. Om någon vill ses så be att få stämma av med din kalender. Är det här det du vill? Om inte, säg att det inte håller tidsmässigt, det ni skulle gjort låter jätteroligt men får bli en annan gång.

4. Börja dagen med det viktigaste. Då kommer du verkligen någon vart på din lista, så att du inte slukas av världens listor och krav på dig. Annars är risken att du kommer till jobbet, rafsar iväg det enklaste för att känna att du fått gjort något. Sedan är de stora och kanske viktigaste surdegarna kvar när du går hem. Du tänker att du ska göra dem på kvällen. När hjärnan är som tröttast.

5. Sätt att reflektionstid. Regelbundet sätta av tid för att reflektera, utvärdera och stämma av dina prioriteringar.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR: