5 sätt att boosta din prestationsförmåga

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 15 november, 2019
Publicerades: 14 november, 2019

Kan man göra stress till något positivt? Ja, menar prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg. Här tipsar hon om 5 sätt att boosta din prestationsförmåga.

Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft är titeln på Anna Zetterbergs nya bok. Hon menar helt enkelt att det som så många av oss upplever som oerhört knäckande – en ständigt pågående stress – i själva verket kan vändas till något härligt. Jo, hon använder just det ordet faktiskt.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR SKA DU BARA JOBBA 25 MINUTER I TAGET

Och hon går ännu längre: ”Med relativt enkla grepp kan du vända stressen till att bli till en vän som står vid din sida och ger energi i stället för att ta.”

Men då måste du först ta kontrollen över vad det är som stressar dig och dessutom hitta en plats för återhämtning. Strategier för återhämtning skapar förutsättningar för att kunna prestera, menar Anna.

I ett av kapitlen handlar det om att just boosta sin prestationsförmåga. Här är fem fina tips på vägen:

1. FÖLJ ETT TANKESPÅR ÅT GÅNGEN

Om du har uppgifter som kräver din fulla koncentration så se till att stänga av sådant som kan störa dig: aviseringar på dator och telefon är två sådana. Sorl är en annan. Skaffa hörselkåpor om du sitter i ett öppet landskap eller utför helt enkelt dina mest fokuskrävande uppgifter på en plats där du är ensam.

2. LADDA UPP HJÄRNAN

Står du inför ett krävande arbetspass så ge dig själv lite extra uppladdning. Här föreslår Anna att man helst kör pulsträning i några minuter.

Funkar inte det så ta en promenad runt kvarteret, ett varv på kontoret, några knäböj vid kaffemaskinen – vad som helst som innebär att du rör dig fysiskt en smula.

3. MOTIVERA DIN ANSTRÄNGNING

Varför är det viktigt att du löser den här uppgiften just nu? Motivera för dig själv, så ger du dig själv samtidigt chansen att känna dig duktig, menar Anna. Låt det inte bli surdegar.

4. FÖREKOM DIPPAR MED PAUSER

Ingen har samma fokus exakt hela tiden. Man får dippar efter en stund, så är det bara. Hur lång stunden är beror på dagsformen och grad av ansträngning.

Vänta inte med att pausa tills du kört fast. Se till att ta regelbundna pauser (längre eller mikropauser) då du kanske gör några rörelser igen, byter några ord med en kollega eller gör några höga upphopp. Pauserna kommer göra att du presterar bättre efteråt.

Avbryt gärna arbetet mitt i en mening då är det i regel lättare att komma igång igen efter pausen.

5. SKAPA DELMÅL

Har du en typ av uppgift som egentligen aldrig blir klar, så försök ändå sätta delmål. Vilket moment ska du bli klar med just nu? Försök gärna sätta delmål (om än fiktiva sådana) genom att skapa en lista som du kan checka av. Ge dig själv en klapp på axeln när du är i mål!

Läs också: 3 vanor som drastiskt kommer att förbättra ditt liv

Artikeln är uppdaterad 2019-11-14