Är bidrag till Ukraina-kriget avdragsgillt och skattefritt för företag?

Josefin Wallin

Uppdaterades: 7 mars, 2022
Publicerades: 8 mars, 2022
Foto av: Adobe Stock

Vi får många frågor om bidrag till Ukraina-kriget, och speciellt om det är skattefritt och avdragsgillt att skänka pengar. Så här fungerar det.

Kriget i Ukraina har lämnat få oberörda och viljan att hjälpa till är hög. Så här fungerar det att skänka pengar för dig som företag och privatperson. Vill du ha tips på organisationer på plats i Ukraina? Då kan du läsa vår artikel: 6 sätt att bidra till Ukraina – och detta ska du inte göra

Så här fungerar det att skänka pengar för företag

  • Välgörande ändamål eller sponsring? Om du ger en gåva och får någonting tillbaka som exempelvis exponering, kan gåvan komma att ses som sponsring. Detta räknas i dessa fall som marknadsföring, vilket du kan göra avdrag för.
  • Gåvor från företag till välgörande ändamål är inte avdragsgillt.
  • Att ge en gåva från ditt företag kan vara mer effektivt att skänka privata pengar. Visserligen behöver du betala bolagsskatt – men det blir fortfarande mindre än om du tar ut dem privat och sedan skänker. Eftersom du då också har betalat sociala avgifter och inkomstskatt på summan.

Så här fungerar det att skänka pengar för privatpersoner

  • Privatpersoner kan få skattereduktion för sin gåva. Vilket är möjligt om du uppfyller vissa kriterier som Skatteverket har satt upp. Dessa kriterier är att gåvomottagaren är godkänd av Skatteverket, du ger minst 200 kronor vid samma gåvotillfälle, du skänker minst 2000 kronor per år och gåvan du ger ska vara en penninggåva med avsikt för social hjälpverksamhet eller forskning. Mer om detta hittar du på Skatteverkets webbplats.
  • Skattereduktionen är 25 % av gåvobeloppet.
  • Vad behöver jag göra för att få skattereduktion? Du lämnar ditt personnummer till gåvomottagaren. Uppfyller du ovan nämnda kriterier är det också allt du behöver göra för att få din skattereduktion.

Vill du läsa mer om vart du kan skänka pengar och bidrag till Ukraina? 6 sätt att bidra till Ukraina – och detta ska du inte göra