Momsregel hindrar företag från att hjälpa flyktingar – kan kosta miljoner

Josefin Wallin

Publicerades: 5 april, 2022
Foto av: Adobe Stock

Flera svenska företag vill hyra ut sina tomma lokaler till Ukrainska flyktingar. Behovet av lediga lokaler är också akut – men en momsregel sätter käppar i hjulet.

Hinder för företag som vill hyra ut lokaler

Det finns många svenska företag som vill hyra ut sina tomma lokaler till Migrationsverket. Någonting som skulle ge flyktingar från Ukraina någonstans att bo, om än tillfälligt. Här är det någonting så simpelt som en momsregel som står i vägen. Detta innebär att mängder med lokaler idag står tomma – helt i onödan. Samma problem som man stod inför redan under flyktingkrisen 2015.

Anna Sandberg Nilsson är momsexpert på Svenskt Näringsliv och uttalar sig i tidningen näringslivet.

– Det är obegripligt att detta problem uppkommer, att ingenting har hänt sedan förra flyktingkrisen. Då ville företag från hela landet upplåta lokaler till Migrationsverket men en momsfri uthyrning innebär att företag kan tvingas återföra tio år gammal moms, så effekten blev att upprustade lokaler inte kunde hyras ut och nu riskerar detta att återigen upprepas, säger hon.

Momsregeln som sätter käppar i hjulet

För företag kan det alltså bli en dyr affär att hyra ut sina tomma lokaler jämfört med att låta dem stå tomma. Detta eftersom att du som företag och fastighetsägare som hyr ut din lokal till en momspliktig verksamhet får dra av moms på din investering. Om du har valt att lägga moms på hyran det vill säga. När denna verksamhet sedan flyttar ur dina lokaler, och en verksamhet som inte är momspliktig flyttar in, kan du som uthyrande företag behöva betala tillbaka 10 års investeringsmoms. Sammantaget känner sig många företag på grund av dessa regler sig tvingade att inte hyra ut till en verksamhet som inte är momspliktig. Vilket alltså innebär att lokaler nu står tomma – istället för att hyras ut till ändamål där de just nu behövs som allra mest.

Inget nytt problem – momsregel hindrar företag

Problemet innebär att det nu diskuteras om att lösa den akuta bostadsbristen för de Ukrainska flyktingarna med tält. På samma sätt som man gjorde under den förra flyktingkrisen 2015. Det är lätt att tro att det här är ett nytt problem. Då diskussionen naturligt blossar upp i samband med en flyktingkris. Problemet kvarstår däremot även på fler sätt för företag kring denna hyresmoms. Föreningar har exempelvis svårt att hyra lokaler av företag. Som det ser ut just nu är det svårt att hyra ut lokaler till en verksamhet som inte är momspliktig. Även fast man kanske både vill och kan.

Läs mer om Ukraina