Branscherna som Skatteverket granskar just nu – se om det är din!

Branscherna som Skatteverket granskar just nu – se om det är din!

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 20 november, 2023
Publicerades: 16 oktober, 2023
Foto av: Adobe Stock

Skatteverket granskar vissa branscher extra mycket i perioder. Just nu norrut och två branscher extra mycket – se vilka!

De senaste veckorna har Skatteverket gjort kontrollbesök i restauranger runt om i landet. Allra senast i Västernorrland där fusk med oredovisade intäkter och löner upptäcktes hos fyra av tio restauranger.

All försäljning har inte registrerats i kassaregistret och de personer som har arbetat på restaurangerna har inte alltid varit inskrivna i personalliggaren.

Senad Buro, sektionschef på Skatteverket i Gävle

Företag inom restaurangbranschen måste ha kassaregister där all försäljning ska registreras. Dessutom är det ett krav att kunderna alltid ska erbjudas ett kassakvitto.

Företagarna har också skyldighet att föra personalliggare över alla som arbetar i restaurangen.

Som restaurangföretag måste du alltså:

  • Registrera all försäljning i kassaregistret.
  • Erbjuda kunden kvitto på köpet.
  • Använda kassaregister som uppfyller vissa krav.
  • Sköta din personalliggare – alla personer som är verksamma i lokalen måste vara inskrivna i personalliggaren.

Läs mer: Slarva inte med kassaregistret – det kan stå dig dyrt

Skatteverket kan ge kontrollavgift

Nu kan restaurangerna som inte har följt reglerna få en kontrollavgift. Ibland gör Skatteverket även fördjupade utredningar.

– Att vissa verksamheter inte sköter sig snedvrider konkurrensen för hela branschen. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att motverka fusk och brott genom att alltid begära kvitto när vi handlar, säger Senad Buro.

Även granskningar söderut

Tidigare i höstas gjorde Skatteverket kontroller bland 62 restauranger i Jönköping. Där upptäcktes misstänkt fusk med oredovisade intäkter och löner hos ett tjugotal. Även var tredje kontrollerad restaurang i Södertälje hade brister, där totalt 46 restauranger granskades.

Läs mer: Så vann de mot Skatteverket!

Skatteverket granskar däckfirmor

Från mitten av oktober kontrollerar Skatteverket även företag som byter däck – då det är högtryck hos däckbytarföretagen.

Vi har en riktad insats från norr till söder av företag som byter däck. Det är vanligt att tillfälliga däckstationer sätts upp där det går snabbt att få däcken bytta.

Christoffer Blomqvist som samordnar däckkontrollen på Skatteverket

Även här är det personalliggare och kassaregister som främst kontrolleras.

– Om vi misstänker att alla löner och intäkter inte deklareras kommer vi att gå vidare med en skatteutredning, säger Christoffer Blomqvist.