Miljonär

Så här blir du miljonär som företagare

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 28 september, 2023
Publicerades: 22 september, 2023
Foto av: Sterners förlag

Nu är en av landets största sparare, Günther Mårder, och Per H Börjesson, vd för Spiltan Investmentbolag, aktuella med nya boken “Så här blir du miljonär som företagare”. Så hur ska du göra? Driva Eget har spanat in lösningen!

En del startar företag med siktet att tjäna miljoner. Andra blir företagare av andra skäl.

Oavsett – det går att bli miljonär som företagare. Men hur? Ja, här känns författarna till boken “Så här blir du miljonär som företagare”, Per H Börjesson och Günther Mårder, som rätt duo att dela med sig av sina bästa tips.

De har själva framgångsrikt lett bolag och har dessutom under åren tillsammans mött över 10 000 företagare.

Här är Pers och Günthers lista för att bli miljonär som företagare:

1. Gå igenom hur du löpande optimerar uttag av kapital ur ditt företag

Här gäller det att du som företagare planerar dina uttag ur bolaget väl – exempelvis din lön, utdelning, inlåning till det egna bolaget, pension och så vidare. Olika val av uttag ger olika stora skatteskillnader.

Läs också: Rikaste personerna 2023 – listan över svenskarna som är snuskigt rika

2. Ha en lösning för din pension när du bygger upp ditt företag

Enligt statistik sätter cirka 25 procent av alla företagare inte av pengar till sin pension. En del tänker att företaget är ens framtida pension. Det är ett riskfyllt tänk, då det faktiskt kan gå hur som helst med företaget.

För att ditt företag ska bli högt värderat krävs att en framtida köpare kan se den kommersiella potentialen som ligger framför er.

Per H Börjesson och Günther Mårder

3. Se företaget som den viktigaste resursen du har som företagare

Du som vill skapa stora ekonomiska värden i ditt företag måste också rusta det för att en dag kunna sälja. För att öka värdet kan du satsa på:

  • Bra medarbetare
  • Metodiskt säljarbete
  • Kommersiell potential
  • Bra struktur

4. Överväg vem som är den bästa nya ägaren till företaget

När du planerar att sälja ditt bolag behöver du fundera ett tag över vilka olika konsekvenser den nya ägaren kan få för bolaget. Det är inget hastverk att sälja sitt bolag så här krävs tid och förberedelser.

Läs mer: Dags att sälja företaget? Gör detta innan du kontaktar köpare

5. Undersök hur den tilltänkta nya ägaren agerat i tidigare företagsförvärv

Det finns olika typer av ägare och du bör se över hur den du planerar att sälja till har presterat och agerat i tidigare köp. Du kan också behöva ta in en rådgivare i processen – kanske en styrelseledamot eller finansiell rådgivare till bolaget.

6. Tänk på att alla företag är olika 

Eftersom alla bolag är olika måste också varje företag fatta unika beslut. Återigen kan det därför vara viktigt att få råd från någon som har lång erfarenhet av just ditt bolag.

Läs mer: Så här blir du miljonär som företagare – hos Sterners förlag

7. Försök placera kapitalet själv när du sålt ditt bolag

Om du tar extern hjälp med att placera kapitalet betalar du oftast förvaltningskostnader, eventuella prestationsbaserade avgifter, fondavgifter och transaktionskostnader vilket minskar ditt kapital. Ta hellre kontroll över förvaltningen själv – kanske något du har mer tid till nu när du sålt bolaget?