Tjäna pengar på TikTok

Tjäna pengar på Tiktok – så här gör du i 5 steg

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 28 januari, 2022
Publicerades: 8 oktober, 2020
Foto av: AdobeStock

Går det att tjäna pengar på TikTok? Är plattformen relevant för dig som vill sälja och få kunder digitalt? Hur gör jag för att lyckas? Allt det och mycket mer går vi igenom i den här guiden, som hjälper dig att bygga varumärke och tjäna pengar på TikTok.

Tips! Innan du läser vidare, rekommenderar vi detta YouTube-klipp med de bästa tipsen för att få följare på TikTok och Instagram

En av dem som lyckats tjäna pengar på TikTok är Addison Rae Easterling, som senaste året drog in hela 5 miljoner dollar. Precis som på Instagram är det ofta personer snarare än varumärken och företag som är de stora stjärnorna. Men det behöver inte hindra dig som driver ett mindre företag.

 • Dels kan du skapa ett konto med dig som utgångspunkt, där du utgår från ditt företag och era produkter och visioner. Gör det personligt!
 • Dels kan du få människor att vilja följa dig och din livsstil, och därigenom få människor att gilla det du gillar

Läs mer: Här är de 5 hetaste, nya sociala medierna

Går det att tjäna pengar på TikTok?

Många har förlorat intäktskällor under Corona och letar efter nya sätt att tjäna pengar. Sociala medier är en kanal många tittar på, och många smarta (och små) företag har ökat intäkterna genom att framförallt bygga varumärke på Instagram, Facebook och YouTube. Så var kommer TikTok in i den här ekvationen?

TikTok växer snabbast av sociala medier

För det första är TikTok det snabbaste växande sociala mediet, och profiler som Addison Rae Easterling har visat att det går att tjäna pengar på TikTok. Det finns också TikTok-kalkyler som visar hur mycket du potentiellt kan tjäna. Frågan är snarare HUR du tjänar pengar på TikTok, och vad satsningen skulle kosta?

Här kan du se en YouTube-video om 6 smarta sätt att tjäna pengar på TikTok

Innan du kan tjäna pengar på TikTok, gå igenom dessa tre steg

Självklart kommer du inte tjäna pengar på TikTok från dag 1, och det gäller förstås de flesta satsningar. Vänta därför med samtalet till marknadschefen på Nike och gå först igenom följande tre steg för att göra dig redo för att lyckas på TikTok.

Steg 1: Bygg ditt varumärke på TikTok

Detta är ingen kärnfysik. Var tydlig med vem du är, varför du gör det du gör och vem som kommer att älska din produkt eller tjänst (målgrupp). När du har svarat på dessa frågor skapar du videos i enlighet med dina svar. Försök inte vara alla till lags. Ställ dig frågor som:

 • Ska mina videos vara roliga, peppiga eller allvarliga?
 • Hur vill jag att tittarna ska se mig? Som en auktoritet eller en inspirationskälla?
 • Hur ofta ska jag skapa videos?

Steg 2: Skapa innehåll som folk verkligen vill se

Du är ditt innehåll. Producerar du dåligt eller irrelevant innehåll, kommer du att misslyckas. TikTok och andra sociala kanaler är ingen lek, de som lyckas lägger enormt mycket tid. Allt innehåll du skapar behöver kännas fräscht, nytt, unikt och såklart intressant. För många influencers på TikTok innebär det att posta flera inlägg per dag.

Vilka typer av inlägg fungerar på TikTok?

Sajten influencermarketinghub.com har publicerat en lista på 21 typer av inlägg som ger engagerade tittare.

 • Social Media Challenges
 • Videos Based on Trending Hashtags
 • Dance Videos
 • Song Imitations
 • Dialogue Reenactments 
 • Cute Animal Videos
 • Making Art
 • Answer Questions by Posing as Song Cover Photo
 • Satisfying/Calming Videos
 • Fruit Cutting
 • Voiceovers
 • Life in Quarantine
 • Science Experiments
 • Makeover Videos
 • Tutorials
 • Workout Videos
 • Food/Cooking Videos
 • Freeze-Frame Videos
 • Videos of Your Daily Life
 • Live Videos

Ursäkta engelskan. Tänker du att inläggstyperna inte fungerar för dig och ditt företag? Vi förstår dig. Men med lite kreativitet kan du tweaka dem för att skapa innehåll som både engagerar tittarna, och som känns rätt utifrån ditt varumärke.

Tips! Se hela listan med inläggstyper och exempel på influencermarketinghub.com

Steg 3: Få följare

Om du ska tjäna pengar på TikTok behöver du förstås ha följare. I princip lyckas du med det genom att genomföra steg 1 och 2 på ett optimalt sätt. Addison Rae Easterling har över 50 miljoner följare. Är du redo att ta upp kampen?

För att verkligen tjäna pengar på TikTok, behöver du (troligen) ha minst 10 000 följare, men gärna uppemot miljonen. Det bästa sättet att få följare är att förstå vad din målmarknad vill se och ladda upp kvalitetsinnehåll till dem flera gånger om dagen.

Kom ihåg: Vilka du har i din målgrupp avgör hur snabbt du kan tjäna pengar på TikTok. Vissa målgrupper är mer intressanta än andra för annonsörer.

Läs också: Så här når du ut på TikTok och Snapchat

5 sätt att tjäna pengar på TikTok

Okej, nu har du fått stegen för att skaffa följare på TikTok. Nu är det dags att tjäna pengar. Och som alltid när vi pratar om pengar, skickar vi med dig vårt huvudbudskap. Om du lyckas tjäna pengar, använd dem till att göra världen bättre. Deal?

Steg 1: Influencer marketing

Du har hört begreppet innan, och det fungerar på samma sätt i alla sociala plattformar. Företag anlitar influencers för att i sina videos marknadsföra företagets produkter/tjänster/varumärke i hopp om att generera försäljning.

Och om du undrar hur videos på TikTok kan se ut, här finns ett YouTube-klipp som visar vad som sägs vara Addison Rae Easterlings mest populära TikTok.-videos.

Steg 2: Sponsrade inlägg

Detta kan fungera på två olika sätt.

 1. Antingen kan du visa sponsrade inlägg på ditt konto, eller…
 2. …så kan du (om du är influencer) skapa innehåll för ett företags konto. Det innebär i praktiken att du ”tar med dina följare” till företagets konto.

Steg 3: Skapa egna varumärken och promota dem du har

För de flesta som vill lyckas i sociala medier, och kanske framförallt för dem som vill tjäna pengar på TikTok, är detta det mest relevanta sättet. För låt oss vara ärliga, det är få som lyckas få miljoner följare. Men om du har ett eget varumärke kan du nå ut med det till en nischad skara följare, Alternativt kan du skaffa en viss typ av följare först och sedan skapa varumärken och produkter som de vill ha.

Kom ihåg! Om du vill nå människor över 50 år kommer du att få en tuff resa på TikTok (i alla fall just nu), Kolla först upp om din målgrupp finns på TikTok, eller åtminstone är på väg dit!

Steg 4: Använd ditt varumärke för att bygga en annan karriär

Precis som steg 3 är detta en fullt rimlig väg att gå även om du inte har miljoner följare. Använd ditt varumärke (som du skapat genom TikTok) för att starta en annan karriär, kanske som föreläsare eller som webbkurs-producent.

Många mediakanaler och företag är beredda att satsa hårt på att nå unga målgrupper. Om du har TikTok-följare, kan du ta med dem till andra kanaler där du ”enklare kan få intäkter”.

Steg 5: Bli TikTok-konsult – de enklaste sättet att tjäna pengar på TikTok

Och det enklaste sättet av dem alla att tjäna pengar på TikTok – bli TikTok-konsult.

”Alla” vill synas på TikTok nuförtiden – nästan ingen vet hur man gör. Skapa dig riktigt djup kunskap och paketera den på ett sätt som gör dig till expert. Försök få media att skriva om dig och prata om TikTok i olika mediala sammanhang.

När du har blivit ”expert”, kommer företag att vilja konsultera dig för att bygga deras TikTok-strategi. Du kan också för föreläsningsmöjligheter och snabbt synas i media. Vi lovar dig – detta är det klart enklaste sättet att tjäna pengar på TikTok!

Och du – tänk efter innan du gör din satsning på TikTok. Debatten om censur, integritet och säkerhet för barnen finns där. Ta med dig största etik-tänket innan du sätter igång.

Läs också: Hitta kunder i sociala medier – så här gör du