Anstånd med skatt ska rädda företagare efter uteblivet elstöd – så fungerar det

Josefin Wallin

Publicerades: 29 december, 2022
Foto av: Press regeringen

Nyligen gick regeringen ut med besked om att elstödet för företag inte kan betalas ut. Nu presenteras istället ett förslag där du och ditt företag ska kunna ansöka om anstånd med din skatt. En insats för att rädda företagen – när elstödet inte kommer.

Beskedet om huruvida företagen får sitt elstöd fortsätter att utebli. Detta trots att många företag skriker efter ekonomiskt stöd i en tid där elpriserna skriver in sig i historien. En tid där inflationen är hög och lågkonjunkturen hotar. Eftersom regeringen inte kan komma med svar på när elstödet kan betalas ut till företag, eller på vilket sätt, har man nu presenterat ett förslag man räknar med att 12 000 företag ska vilja ta del av.

Företagare kan ansöka om anstånd med skatten

Förslaget presenterades under torsdagsförmiddagen 29 december och innebär att företag kommer kunna ansöka om anstånd med sina skatteinbetalningar. En lösning som skulle kunna rädda många företag från konkurs eller med likviditetsproblem i stort. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) lade fram förslaget, där företag nu kan skjuta inbetalningar på framtiden.

– Det handlar om att utöka de skatteanstånd som företagen kan ha i dag. Man skjuter helt enkelt upp betalningen, socialavgifter, skatt på inkomster och moms, säger finansministern.

Företag kan ansöka redan nu

Så fungerar det om du vill söka anstånd med skatt

De månader som du och ditt företag kan ansöka om anstånd är april till juni i år. Förslaget innebär också att du kan ansöka fram till 12 september 2023. Denna möjlighet har givits förut under pandemin och återuppstår nu för att se till att så många företag som möjligt överlever. Man räknar med att omkring 12 000 företag kommer att utnyttja den här möjligheten. Du som företagare (eller ditt anbud) ansöker om detta direkt hos Skatteverket.

Det senaste kring elstöd för företag Inget elstöd till företag? Regeringens kritiska besked kring elstödet