Elstöd till ditt företag blir offentligt – svag sekretess orsaken

Josefin Wallin

Publicerades: 15 april, 2023
Foto av: Adobe Stock

Processen med elstöd till företag har dragit ut på tiden. Så här ser läget ut och därför kommer det i motsats till hushållen inte vara hemligt hur mycket respektive företag kommer att få.

Elstöd till företag – offentligt?

Regeringen har nu skickat en statsansökan till EU-kommissionen när förslaget om elstöd blev godkänt av Svenska Kraftnät runt årsskiftet. Kritiken har här legat i att Ebba Bush (KD) uttryckt sig att stödet skulle komma företagen till gagn ”inom kort”. Något som nu tre månader senare inte kommit till stånd.

”Oväntade konsekvenser”

Att stödet inte kunnat utbetalas ännu får också nu oväntade konsekvenser, skriver Dagens Nyheter. Förseningen gör att uppgifterna kring företagens elstöd kommer vara öppen information. Detta på grund av den utdragna processen och den svaga sekretess som omgett ärendet. Vad ditt företag eventuellt får i elstöd kommer därmed vara öppet för alla att se.

Läs mer: Vart försvann utlovat elstöd till företagen – och kommer det ens utbetalas?

När kommer elstödet till företagen?

Regeringen har skickat in en statsansökan för elstöd till EU-kommissionen. Tre månader efter att det godkändes av Svenska Kraftnät, runt årsskiftet. Grundregeln här är att företag som inte drabbats av krisen inte heller ska ersättas. Har företaget haft fast avtal innan Rysslands invasion i Ukraina anses det inte som drabbat. Har det däremot haft rörligt sedan 24 februari 2022 kan företaget få stöd. Det innebär att du kan komma att få mer i stöd än du betalat, menar SVT när de rapporterar om nyheten. Men när det kommer? Det är alltså fortsatt inte helt klart.