Kändisentreprenörerna splittras: Så skyddar du ditt företag om kärleken kraschar

Ebba Arnborg

Publicerades: 25 april, 2024
Foto av: Pressbilder för Kolai/AdobeStock

Laila Bagge och Korosh Kananian avslöjar nu att de går skilda vägar, trots bolaget Kolai ihop. Vad händer med ditt företag vid en skilsmässa eller separation? Vi reder ut, och berättar hur du kan skydda dig från både förlorad inkomst och pension.

Profilerna och entreprenörerna Laila Bagge och Korosh Kananian har gjort slut.

– Jag och Korosh har haft nio underbara år tillsammans, nu är vi i en ny fas, sedan en tid tillbaka har vi bestämt oss för att gå skilda vägar som vänner, skriver Laila Bagge på Instagram.

I det här fallet är de alltså både vänner och kompanjoner. Tiden får visa hur de bestämmer sig för att gå vidare med bolaget bakom det veganska skönhetsmärket Kolai, som 2022 omsatte närmare 11 miljoner kronor.

Men handen på hjärtat, vet du svaret på frågan ”vad händer med mitt företag vid en skilsmässa eller separation”? Det kan vara viktigt att skydda dig. Annars kan du förlora inkomster som du har räknat med i framtiden. Vi reder ut:

Detta händer med företag vid en skilsmässa eller separation

Hur påverkas mitt företag vid en skilsmässa?

Vid en skilsmässa måste alla tillgångar som inte är klassificerade som enskild egendom delas lika mellan makarna. Detta innefattar även aktier i ett aktiebolag eller tillgångar i en enskild firma, även om du är ensam ägare.

För att kunna fortsätta driva ditt företag kanske du då måste köpa ut din före detta partner. Det kan innebära att du behöver ta ett lån, skapa en avbetalningsplan eller sälja en del av företaget. Eller fortsätta driva det ihop med din förre detta make/maka.

Det spelar ingen roll om du startat bolaget innan du gifte dig, satsat allt kapital eller driver bolaget själv. Företaget måste värderas och värdet av det ska sedan delas lika mellan makarna.

Vad kan jag göra innan jag gifter mig, för att skydda mitt företag?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord innan du gifter dig eller startar ditt företag.

Driver du ett aktiebolag? Då kan du avtala att bolagets aktier inte ska ingå i en framtida bodelning.

Har du en enskild firma? Då kan du antingen skriva att själva verksamheten ska göras till enskild egendom. Eller så kan du göra en total egendomsskillnad. Det betyder att allt som står i ditt namn är din enskilda egendom.

Äktenskapsförordet måste vara undertecknat av båda parter, daterat och registrerat hos Skatteverket. Det kan upphävas eller ändras när som helst. Se till att ni förstår följderna med avtalet, och även hur det påverkar om du eller din maka/make dör. Stäm gärna av innehållet med en jurist så att avtalet får avsedd effekt.

Läs också: Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Vad kan jag göra om jag redan är gift, för att skydda mitt företag vid en skilsmässa?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord även efter att du gift dig. Se mer i svaret ovan. Detta kan kräva en öppen och ärlig diskussion med din partner. Men är kritiskt för att säkra både ditt företags och din personliga ekonomiska framtid.

Vad händer med mitt företag om jag separerar från min sambo utan att vara gift?

Om du inte är gift utan bara sambo, regleras situationen av sambolagen. Endast gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom. Ett företag, oavsett om det är ett aktiebolag eller en enskild firma, påverkas inte av sambolagen, om det inte explicit förvärvats för gemensam användning.

Vad händer med mitt företag vid en skilsmässa om vi är flera delägare?

Är ditt ägande i företaget inte skyddat av ett äktenskapsförord kommer dina aktier eller andelar att ingå i bodelningen. Detta kan potentiellt leda till att din före detta make/maka blir delägare i företaget.

Därför är det bra om man som delägare upprättar ett aktieägaravtal. Detta bör innehålla bestämmelser för hur aktier får överlåtas och vad som händer om en delägare skiljer sig. Ett aktieägaravtal kan till exempel kräva att delägare har äktenskapsförord. Det kan också fe de andra delägarna rätt att förköpa aktierna vid personliga händelser som skilsmässa.

Hur påverkas min pension om jag skiljer mig som företagare?

Den allmänna pensionen ingår inte i bodelningen eftersom den är personlig, den förblir enbart din även efter en skilsmässa.

Privat pensionssparande, som är vanligt bland egenföretagare, ingår dock i bodelningen. Detta kan ha stor påverkan på din framtida ekonomiska planering.

Tjänstepensionen för egenföretagare ingår i bodelningen om du som företagare kontrollerar och äger din pensionsförsäkring. Detta skiljer sig från anställda, där tjänstepensionen ofta inte ingår i bodelningen eftersom arbetsgivaren äger försäkringen. Denna skillnad kan göra bodelningen ekonomiskt mer betungande för egenföretagare.

Det är viktigt att överväga juridiska åtgärder, såsom äktenskapsförord, för att skydda ditt pensionssparande vid en skilsmässa.

Läs också: Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Missa inte att ta del av vårt utbud av mallar & avtal som förenklar din vardag som företagare. Här kan du ladda ner avtal och mallar.