<![CDATA[Scandinavian Organics  är ett prisat och snabbt växande företag som slutit avtal med butiker, stjärnkockar och kommuner. Foto: Pressbild]]>

Fem företag som räddar miljön med sin affärsidé

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 13 april, 2016

Tiden är förbi när framgångsrika företag bara fokuserade på pengar och omsättning och väldigt lite på miljö och hållbarhet. Idag kräver allt fler kunder att företagen tänker på naturen och klimatet. Här är fem svenska företag som blivit framgångsrika genom rätt miljötänk!

1. Vegafish
I början av mars fanns landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på plats och invigde Vegafishs nya anläggning för odling av jätteräkor utanför Uppsala. Företaget har tagit fram ett miljövänligt sätt att producera jätteräkor, varan som länge setts som en delikatess men samtidigt miljöresurskrävande.

Bakom Vegafish står bland andra vd Matilda Olstorpe som även är mikrobiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

Jätteräka a' la Vegafish.

Jätteräka a’ la Vegafish.

 

2. Scandinavian Organics
Grundaren Nils Wetterlind insåg efter en tid utomlands att Sverige saknade färska buljonger och fonder i mataffären samtidigt som vi i biogasanläggningar eldar upp värphöns som slutat producera ägg.

Slöseri, tänkte Nils och startade Scandinavian Organics som ett par år senare är ett prisat och snabbt växande företag som slutit avtal med butiker, stjärnkockar och kommuner. Nu gör man även köttbullar och färdigrätter av sådant som annars skulle kastats. Vinnare av Ekostjärnan 2015 och utsedd till Årets smakutvecklare 2016.

Scandinavian Organics.

Scandinavian Organics.


3. Colabitoil

Allt fler stora transportörer och maskintillverkare går över till HVO-diesel; Scania, Volvo Lastvagnar, Caterpillar och Sveaskog är några som har valt det mer miljövänliga drivmedlet.

HVO-Diesel är vätgasbehandlad vegetabilisk olja. Detta innebär att den är kretsloppsanpassad samt fri från aromatiska och polycykliska kolväten.

Colabitoil är företaget från Norsundet mellan Gävle och Söderhamn som använder sig av matolja från bland annat livsmedelsindustrin, restauranger och djurfoderproduktion. Colabitoil får enligt egna uppgifter ut 82 procent diesel ut matoljorna som tidigare mest setts som restprodukter. Nu kommer de till användning och Colabitoil tjänar pengar och räddar miljön samtidigt.

Invigning av ny tankstation. Foto: Pressbild

Invigning av ny tankstation. Foto: Pressbild


4. Vadsbo Mjölk

Går det att producera ekologiska och naturnära produkter i en så krisutsatt bransch som mjölknäringen? Fem lantbrukare från Västergötland bestämde sig för att testa och skapade Vadsbo Mjölk. Nu är de nio som tillsammans bedriver ekologisk växtodling på 2300 hektar och den stora byggnaden rymmer 1250 kor i lösdrift.

Visionen är att gården ska bli helt självförsörjande där solceller är den drivande motorn i ett annars förslutet kretsloppssystem. Värmen som bildas vid kylningen av mjölken ska till exempel användas till att värma upp lokalerna och varmvattnet.

CowsIMG_6408

5. Alnarp Cleanwater
Alla hushåll är inte anslutna till kommunernas avlopp och hundratusentals runt om i landet är så dåliga att de läcker ut i naturen vilket bland annat leder till övergödning.

Alnarp Cleanwater har kopierat och komprimerat naturens eget kretslopp och erbjuder en lösning där ett slutet avloppssystem tar hand om avfallet. Produkten är testad och godkänd av Institutet för Jordbruk- och Miljöteknik och vattnet som blir kvar ska enligt företagets vd Yngve Svensson vara så rent att det är godkänt att bada i.

Biologisk rening på Hovs Hallar hotell & konferens i Båstad: Foto: Alnarp Cleanwater

Biologisk rening på Hovs Hallar hotell & konferens i Båstad: Foto: Alnarp Cleanwater