Går det att flyga miljövänligt?

21 januari, 2020

Flyget ger oss enorma möjligheter när det kommer till att ta oss från punkt A till B. Vi kan upptäcka spännande världsdelar och åka på tjänsteresor för att få nya handelskontakter.

Det finns inget transportmedel som slår flyget på fingrarna när det gäller tidsbesparing. Hur kan du välja ett mer miljövänligt flygalternativ?

Flygandet har ökat i takt med lågprisflygens intåg samt att vi har blivit mer slipade resenärer. Faktorer som globalisering och ökat internationellt utbyte har också lett till flygets popularitet. Flyget har dock på senare år allt mer fått stå i rampljuset när det kommer till miljöfarliga utsläpp. Det går dock att minska på utsläppen.

Skräddarsy din flygresa för att minimera utsläppen

Ett bra alternativ är att försöka undvika antalet mellanlandningar. Även om det blir en smula billigare att mellanlanda i en annan stad än destinationen är det bättre att ta ett direktflyg. Då blir inte utsläppen för din resa lika höga. Hitta den flygresa som går direkt till din slutdestination, om möjligheten finns.

Välj en avgång med hög beläggning

Undvik så mycket det bara går att flyga inrikes. Ofta behöver du använda alternativa transportmedel för att nå fram till flygplatsen och det kan vara en god idé att ta tåget eller bussen till destinationen i fråga. Välj också gärna avgångar som har bra beläggning. Ett plan fullastat med passagerare ger valuta för mängden bränsleutsläpp.

Planera din långresa noga

Om du planerar en resa till andra sidan jordklotet är det bättre att stanna borta längre och göra den typen av resor mer sällan. Försök vända dig till hotell och boenden som satsar på hållbarhet och inte exploaterar området. Använd inte dig av hyrbil på plats utan utforska platsen till fots eller på cykel.

Kompensera för flygandet ekonomiskt

Du kan även bidra till en mer miljövänlig värld ekonomiskt. Du har oftast möjligheten att klimatkompensera direkt i samband med bokning av flygresan. Dessutom kan du skänka pengar på eget bevåg till olika organisationer som vill göra världen grönare. Undvik känslan av flygskam, bli istället en medveten konsument som gör smarta val.
Fem företag som räddar miljön med sin affärsidé
21-åringen som ska rädda världshaven från plast
Forskaren: Tjäna mindre och må bättre